Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et hold forskere fra Stanford University School of Medicine i Californien, USA har omdannet hudceller til hjerneceller.
Forskerne bag gennembruddet håber, at behandlingen i fremtiden kan bruges til behandling af en lang række sygdomme, herunder behandling af patienter med blodpropper og forskellige slags blindhed, skriver BBC.
Forskningen baserer sig på tidligere resultater inden for stamcelleforskningen, hvor det er lykkedes forskere at omdanne hudceller til neuroner. Og nu er det for første gang lykkedes at omdanne hudceller til celler, som er på et forstadie til neuroner, der så siden kan omdannes til andre celler. Fordelen ved disse »forstadie neuroner« er, at de kan fremdyrkes i store mængder i et laboratorium. Ifølge forskerne bag gennembruddet kan cellerne med tiden bruges i en række forskellige behandlinger, herunder til at danne nye hjerneceller og nervebaner.
Danner vigtigt protein
Resultatet er frembragt ved at inficere mus med en form for godartet virus med »forstadie neuronerne« i. Efter omkring tre uger viser det sig, at en ud af ti af de fremdyrkede celler bliver til nye hjerneceller i musenes hjerne.
- Vi er meget begejstrede for fremtidsudsigterne til, at disse celler kan bruges i medicinsk behandling. Vi har påvist, at cellerne kan integrere sig i musens hjerne og danne den protein, som er nødvendig for, at der kan dannes nye baner for de elektriske impulser i hjernen, siger professor Marius Wernig fra Stanford University.
Han understreger dog, at der er lang vej endnu før, at behandlingen kan anvendes på mennesker.
Lang vej til mennesket
Tidligere resultater fra stamcelleforskning har vist lovende resultater i forbindelse med at gendanne en bred vifte af celler, fra hjerneceller til knogler. Der er imidlertid en række etiske problemstillinger forbundet med stamcelleforskning, ikke mindst i forhold til hvor man skal få stamcellerne fra.
Tidligere er det lykkedes forskere at omdanne hudceller til stamceller, men ikke uden den bivirkning. at man samtidig aktiverede kræftfremkaldende celler. Således har forskere længe søgt efter en alternativ måde at opnå det samme resultat på, og det lader til at være lykkedes nu. Der er dog lang vej endnu før resultaterne kan bruges til behandling af mennesker.