HTC presser Nokia med nye Windows-telefoner

To nye Windows Phone 8-telefoner i iøjnefaldende farver er klar til november.

Der er knald på farvevalget i de nye HTC Windows Phone-telefoner, som kommer til november, her modellen 8S. Foto: HTC Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med to nye Windows Phone-telefoner fra HTC bliver den finske mobilgigant Nokia nu endnu mere presset.

Windows Phone 8X og Windows Phone 8S hedder de to nye modeller fra taiwanske HTC, som dermed satser på at komme tilbage i førerfeltet. Telefonerne med den nye Windows Phone 8-software kommer i handelen til november over hele verden.

Øget pres på Nokia

HTC har hidtil satset mest på mobiltelefoner med Googles Android-software, men markedet er blevet mere og mere presset. HTC har dog traditionelt satset bredt og har tidligere tilkendegivet, at man rykker frem i Windows Phone-verdenen så snart som muligt.

Det øger imidlertid presset på Microsofts tætte forretningspartner på mobilområdet, Nokia. Nokia solgte i årets første kvartal to millioner Windows Phone-telefoner og i andet kvartal fire millioner. Fremgangen til trods er der langt op til f.eks. Samsungs og Apples salgstal på smartphonemarkedet.

Ny Windows på alle fronter 25. oktober

Nuværende Windows Phone-telefoner vil ikke kunne opgraderes til den nye Windows Phone 8-software, som lanceres samtidig med PC-udgaven af den nye Windows 8, som kommer 25. oktober, hvor Microsoft selv står klar med sin egen Surface-tavlecomputer, naturligvis med Windows 8 på.

Windows Phone 8 rummer flere større forbedringer i forhold til den nuværende Windows Phone-software. Enkelte funktioner vil kunne tilføjes disse ældre telefoner.

Nokia præsenterede for et par uger siden sine kommende Windows Phone 8-telefoner i sin Lumia-serie. Modtagelsen var lunken, mest fordi de ikke så ud til at bibringe afgørende nyt, som kan styrke Nokias svækkede position på mobilmarkedet. Pengene fosser ud af Nokias pengetank i øjeblikket.

Samtidig forventer analysehusene dog, at Windows Phone-telefoner i løbet af fire år vil kunne slå Apple af pinden som nummer to på mobilmarkedet, målt på styresystemer. Android er fortsat det ubestridt største. I dag er næsten syv af hver ti solgte smartphonetelefoner med Android som styresystem på verdensplan.

Forskellen er vigtig

Lanceringstidspunktet for de nye Windows Phone-telefoner og for hele Microsofts software er afgørende. Det sker lige op til jul, som traditionelt er det kvartal, hvor teknologiproducenter henter omkring en tredjedel af deres omsætning. Derfor skal julesalget også gå godt, og selv om Apple fredag ventes at sælge godt af sin nye iPhone 5, som da kan købes i USA, har også modtagelsen af den været forbeholden - igen med henvisning til, at der ikke er afgørende nyskabelser, som bringer den i front i forhold til de stadig flere seriøse konkurrenter på mobilmarkedet.

Netop forskellen til de andre er vigtig.

»Det bedste ved disse telefoner er, at de ikke ligner en iPhone,« siger Micharl Gartenberg, analytiker på telemarkedet for analysehuset Gartner, og roser HTC og Nokia for at skille sig ud gennem også sit meget kulørte farvevalg.

HTCs Windows Phone 8X kommer i blandt andet Californien-blåt, grafitsort, flammerød og scenegult. Windows Phone 8S kommer i farverne Domino, Fiesta-rød, atlantisk blåt og »højhusgråt«!