HTC er dyr, men dejlig

Vi har en uges tid leget med det nye vidunder One fra HTC - og den vil gøre mange designglade iPhone-ejere grønne af misundelse. Den er dyr, men dejlig.

Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Samsung fortsat buldrer derudaf, er tingene helt anderledes op ad bakke hos taiwanesiske HTC, der er blevet gevaldig klemt af konkurrencen på smartphonemarkedet trods det forhold, at HTC den seneste håndfuld år har stået bag nogle af de mest designlækre Android-smartphones på markedet overhovedet.

Alligevel går det slattent for HTC, der er rutsjet ned ad hitlisterne trods rigtig fine produkter, heriblandt One-serien, der blev lanceret sidste år.

Trods mange roser til serien er det Samsungs Galaxy SIII der er løbet med al opmærksomheden, og siden har HTC anstrengt sig ganske gevaldigt for at skabe et produkt, der er så opsigtsvækkende lækkert, at kunderne slet ikke får øje på den Galaxy S4, som Samsung i mellemtiden har lanceret.

Krigen er med andre ord intens - og fjenderne er ikke blot Samsung, men også Apple og Nokia, der hver gør deres for at få fat i de kunder, der har de dybeste lommer, når de er i markedet efter nyt grej.

Det produkt, der skal give HTC nyt momentum, hedder One, og skulle ifølge HTC allerede være en succes, fordi One er blevet forudbestilt mere end nogensinde før for et HTC-produkt. Mangel på dele til One betyder dog at produktet er forsinket i forhold til den oprindelige plan - men en dansk lancering er nært forestående, forsikrer selskabet.

Alu-lækker sag

HTC One er umiskendeligt en HTC-telefon, der dog på en række områder er sin egen. Skærmen er 4,7 tommer, og dermed placerer HTC One sig i den store ende af markedet, hvor mobilerne begynder at ligne små tavlecomputere, men designerne har dog gjort deres til, at mobilen ikke skal fylde alt for meget i lommen og i hånden. Derfor er den rundet på bagsiden, og selv om den er tung, ligger den ganske fint i hånden.

På forsiden sidder to helt vilde højttalere - og bagpå sidder HTCs nye Ultrapixel-kamera, hvor selskabet er gået enegang og er stået af megapixel-ræset, for i stedet at gå NED i antal megapixels. I kombination med god optik, billedstabilisering og en større blænde, hævder HTC således at kunne krænge bedre billeder ud af et fire megapixel-kamera, end man kan få ud af f.eks. et på 13 af slagsen.

Desværre er det ikke nogen kameraknap på telefonen, hvilket er en sær udeladelse.

Tænd og sluk-knappen har flyttet plads til øverste venstre side af mobilen, hvor pegefingeren har svært ved at nå den. Til gengæld er den ganske smart blevet lavet om til en infrarød sender, som man kan bruge som fjernstyring til fjernsynet - og så er en af de traditionelle Android-knapper, skift mellem programmer, blevet erstattet af et HTC-logo.

Mobilen leveres med 32 GB intern hukommelse, og 25 GB hos Dropbox - men man kan ikke skifte hukommelseskort eller batteri.

Stor, sprød skærm

Det giver efterhånden ikke mening at gå op i detaljer som pixeldensitet og så fremdeles - for alle topmodellerne er så gode, at end ikke et trænet øje vil kunne se forskel på f.eks. tekst på hvid baggrund. De fleste topmodeller, også HTC One, overgår dog kæledæggen iPhone 5, der ellers markedsføres på sin særlige Retina-skærm, der hvad skarphed angår er blevet overhalet for længst. I praksis er forskellen dog lille.

Af helt uvisse årsager fortsætter mobilernes skærme dog med at vokse, og det er efterhånden blevet sådan, at de mest avancerede topmodeller har de største skærme, hvor de billigere mobiler har mindre skærme. Det er således ikke muligt at få en topmodel med en mindre skærm - medmindre man køber en iPhone 4S.

Ja, faktisk er Ones 4,7 tommer store skærm blevet overhalet, for Sonys topmodel Xperia Z har en skærm på fem tommer, mens kinesiske Huawai er på vej med en model med en skærm på 6,1 tommer.

I dét lys virker Ones 4,7 tommer store skærm som en dværg, men jeg vil nu nok alligevel anbefale, at man kigger på mobilen i en butik, så man får en fornemmelse af, om man kan leve med en så stor telefon.

Blinkfeed - RSS på speed

De største nyheder sker efterhånden ikke på hardware, men på softwarefronten. Det sås tydeligst, da Samsung for nylig opdaterede Galaxy S3 til S4, der ligner den gamle til forveksling, men hvor Samsung har fundet på en række nye smarte funktioner. Samme fænomen ses hos HTC, der søger at adskille sig fra konkurrenterne med den nye Blinkfeed-funktion, som er en del af det lag, HTC lægger oven på Android.

Blinkfeed kan bedst beskrives som en RSS-læser på steroider. Funktionen sørger for at suge relevante nyheder ned fra brugerens favorit-tjenester, herunder også fra sociale netværk. Det hele mixes sammen med kalenderen og sågar tips fra HTC om brug af telefonen og præsenteres i en lang strøm på startskærmen, der opdaterer sig selv løbende. Man kan læse nyheder uden at forlade Blinkfeed - og funktionen kan ikke fjernes, omend brugeren dog kan vælge en af de andre skærme som startskærm.

I begyndelsen var jeg irriteret på Blinkfeed, men efter et par timers brug blev jeg lidt mere lun på funktionen, og nu bruger jeg den hele tiden. Blinkfeed giver også adgang til danske nyheder, dog kun fra TV2 indtil videre.

Højttalere og kamera

To ting lægger man mærke til ret hurtigt: Højttalerne på forsiden af HTC One er helt afsindigt vilde. Første gang mobilen ringede fik jeg selv et chok - og lydkvaliteten er absolut i top. Faktisk vil jeg sige, at de indbyggede højttalere sagtens vil kunne erstatte mange af de små lommevenlige højttalere, man for tiden kan købe som tilbehør til mobilen. HTC er medejer af selskabet Beats Audio, der netop beskæftiger sig med lydteknologi - men om det er Beats fortjeneste, at højttalerne er så vilde, tror jeg nu ikke.

Den anden ting, man lægger mærke til, er - desværre - at kameraet ikke helt lever op til HTCs storladne markedsføring af det. Her skal det sige, at HTC Ones kamera absolut er i topklasse, men man bliver ikke blæst bagover af kvaliteten.

Faktisk havde jeg selv lidt problemer med kameraet en solrig dag i København, hvor billederne konsekvent blev overbelyste. Jeg er ikke fotograf, men ganske almindelig mobilkamera-bruger, og jeg havde i hvert fald svært ved at få de ønskede resultater.

I svagere lys virkede kameraet dog bedre - men er kameraet det vigtigste for dig, vil jeg nok stadig anbefale Nokias Lumia 920, der er virkelig suveræn.

Alt det andet

Stor skærm og Googles Android er to ting, der i fællesskab kan være ren gift for et batteri. Men Android er med tiden blevet mindre batterisulten - og i HTC One er battertiden decideret fantastisk. Hvis man ikke bruger alt for meget LTE og ikke har skærmen tændt hele tiden, er det ikke et problem at få to dages brug ud af telefonen.

Og slår man den índbyggede batterisparefunktion til, kan man faktisk klemme endnu mere saft ud af mobilen. Jeg oplevede sågar at lægge telefonen i mit skab her på Berlingske om fredagen - og da jeg mødte mandag, var der stadig liv i den. Det er stort set aldrig sket før med Android-mobiler.

Det er heller ikke muligt at sætte en finger på opkaldskvaliteten eller antennen - One holder fint fast i mobilnettet, og lyden er klar og sprød.

Seks stjerner til HTC One

Der vil med garanti komme et voldsomt markedsføringsspetakel, når Samsung Galaxy S4 lander i butikkerne, men jeg er nu ret overbevist om, at rigtig mange kunder vil gribe ud efter HTC One, hvis de to ligger ved siden af hinanden. Det er virkelig en labert designet sag på den alu-lækre måde, hvor Samsungs mobiler fortrinsvis er lavet af plastic.

Der er stort set ikke noget at kritisere One for. Jeg kunne godt have ønsket mig en lidt mindre mobil, måske 4,3 tommer - men det er jo en smagssag. Og så er kameraet ikke nær så godt, som HTC går rundt og siger. Og endelig er prisen hamper - 5.200 kroner må man bløde for at få den, altså lidt mindre end en 32 GB iPhone 5, der står i 5.800 kroner. Jeg synes dog, man får meget mere for pengene hos HTC.

Men det er dog småting. Derfor: Topkarakter til HTC One.