HP vippet af PC-tronen

Kinesiske Lenovo ser ud til at have slået Hewlett-Packard som verdens største PC-producent - samtidig med at PC-salget for første gang i 11 år ser ud til direkte at falde.

Aggressive priser og et velkendt mærke bringer kinesiske Lenovo op som verdens største PC-producent - foran HP. Foto: kim Kyung-Hoon, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nederlaget for amerikanske Hewlett-Packard er totalt, efter at HP nu er blevet slået af tronen som verdens største PC-producent.

Kinesiske Lenovo, som i 2005 købte IBMs PC-produktion med ThinkPad som det kendteste mærke, har overtaget kronen og scepteret efter i juli-september at have leveret 13,8 millioner PCer mod HPs 13,55 millioner styk.

Tæt løb

Det fremgår af foreløbige tal fra analysefirmaet Gartner. Men løbet er tæt, for Gartners analysekonkurrent IDC fastholder, at HP ligger i spidsen med et salg på 13,9 millioner styk og en markedsandel på 15,9 procent af det globale marked mod Lenovos 13,8 millioner styk og en andel på 15,7 procent.

Det har dog længe ligget i kortene, at Lenovo kunne blive størst. Kineserne har gennem aggressive priser ædt sig ind på konkurrenterne, og Lenovo har således i Danmark gennem længere tid været den største leverandør af PCer til erhvervslivet og overhalede i tredje kvartal 2011 Dell på verdensplan og blev nummer to.

HP døjer med alvorlige økonomiske problemer oven på en sand svingdør af udskiftninger på topchefposten. Lige nu forsøger Meg Whitman, som for et år siden blev hentet til HP efter tidligere at have siddet i spidsen for internetauktionssuccesen eBay, at få styr på den enorme koncern ved at skære ned på antallet af medarbejdere og begrænse bredden i produktsortimentet.

HP har været størst på PCer, siden amerikanske Dell blev overhalet i 2008.

Første tilbagegang i 11 år

Både Gartners og IDCs tal viser, at det globale salg af PCer faldt med mere end otte procent i tredje kvartal sammenlignet med for et år siden. Det skyldes både, at folk holder igen med at bruge penge, og at de penge, som faktisk investeres i computerteknologi, bruges på tavle-PCer og computerlignende mobiltelefoner i stedet. Analysefirmaet IHS iSuppli forventer, at der i år vil blive solgt 349 millioner PCer på verdensplan mod 353 millioner PCer sidste år. Holder det stik, vil det være første gang siden 2001, at PC-salget ikke er gået frem år for år.

Hos både Gartner og IDC er Dell fortsat nummer tre, taiwanske Acer er nummer fire og ligeledes taiwanske Asus er nummer fem.

I juli-september blev der i alt solgt lige under 88 millioner PCer på verdensplan.