HP: Microsoft er vores konkurrent

Hewlett Packard og Microsoft går fra at være partnere til at være konkurrenter, siger HPs direktør, Meg Whitman.

HPs administrerende direktør, Meg Whitman, talte onsdag til investorkonference i San Jose, Californien. Og her var budskabet syngende klart: Microsoft og HP er gået fra at være partnere til at være direkte konkurrenter. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

HPs administrerende direktør, Meg Whitman, talte onsdag til investorkonference i San Jose, Californien. Og her var budskabet syngende klart: Microsoft og HP er gået fra at være partnere til at være direkte konkurrenter.

Det skyldes, ifølge Whitman, Microsofts ageren på det seneste. Dels selskabets indtræden på hardware-markedet med deres tavle-PC, Surface, og dels Microsofts investering på to milliarder dollar i hardware-producenten Dell.

Microsofts tavle-PC Surface er en direkte konkurrent til HPs produkter, og også producenten Acer har tidligere udtrykt bekymring for Microsofts hardware-satsning. Acers direktør udtalte i 2012, at Microsoft burde “overveje det en ekstra gang”, før de gik ind på hardware-markedet.

Derudover talte Whitman om den omvendelses-plan, hun lancerede sidste år. Whitman sagde, at hun har »enorm tiltro« til planen, og at HP det sidste år er gået fra at være faretruende bagud til at være i en position, hvor hun kan se HP være ledende i industrien i 2016.

»Den største, enkelte udfordring, som Hewlett-Packard står over for, har været ændringer blandt de administrerende direktører og ledelsen, som har skabt utallige, usammenhængende strategiske valg og - ærligt talt - nogle betydelige ledelseskiksere. Dette er vigtigt, for som resultat af det vil det tage længere tid at rette dette skib op, end nogen af os kunne ønske,« sagde Whitman tilbage i 2012.

Hun spåede dengang, at HP først i 2014 igen ville være på ret køl. På konferencen gav hun Intel og Microsoft en del af skylden for den manglende vækst. Netop fordi de går fra at være partnere til konkurrenter.

Og det er ikke tomme trusler fra Whitmans side. Senest har selskabet indgået partnerskab med Google, som sammen med HP onsdag præsenterede den nyeste Chromebook til en pris på 279 dollar.

Stadig faldende PC-salg

Nye tal fra Gartner viser, at salget af PCer dykker for sjette kvartal i træk. Det betyder, at salget er lige så lavt, som det var i samme periode i 2008.

»Forbrugernes skifte fra PCer til tavlecomputere til deres daglig brug giver fortsat en nedgang i den eksisterende base af PCer både i de modne markeder og udviklingsmarkederne,« lyder det fra Gartner-analytiker Mikako Kitagawa i en kommentar til de seneste opgørelser.

På verdensplan er det kinesiske Lenovo, der sælger flest PCer, stærkt efterfulgt er HP. Lenovo har dog ifølge Gartner igen i dette kvartal taget førertrøjen med et salg på 14,2 millioner enheder, mens HP har leveret 13,7 millioner PCer, mens de har henholdsvis 17,6 og 17,1 procent af markedsandelene.