Hollandsk adfærdspsykolog var fuld af fup

En række psykologiske studier, som har skabt avisoverskrifter verden over, er baseret på frit opfundne data. Skandaleforskeren er suspenderet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret skrev mange medier - også danske - den spændende historie om hollandske adfærdspsykologer, der kunne påvise, at rod fodrer den indre svinehund.

Forskerne havde designet et nytænkende forsøg på den strejkeramte banegård  i Utrecht, og det viste sig, at de mennesker der færdedes i rod og uorden, havde større tendens til at organisere deres medmennesker i stereotypier og diskriminere hinanden baseret på ydre forhold,

Det er en åbenlyst interessant konklusion, men desværre er det løgn. I hvert fald kan undersøgelsen ikke påvise noget i den retning, for den bygger på frit opfundne data, ligesom man nu mistænker om stort set alle andre videnskabelige papirer, der er sprøjtet ud af den socialpsykologiske afdeling på universitetet i Tilburg, Holland, siden 2004.

Kongen af data

Magasinet Science skriver i dag, at der er sået tvivl om undersøgelsen, som blev optaget og publiceret i det meget ansete tidsskrift.

Læs: Dutch "Lord of the Data" Forged Dozens of Studies (eksternt link)

Tallene i undersøgelsen om rod og diskrimination er efter egen indrømmelse frit fabuleret frem af Diderik Stapel, der på universitetet var kendt som "kongen af data", fordi han til sine studerende altid lige havde et datasæt fra en undersøgelse, han ikke selv havde haft tid til at analysere, men som den studerende kunne kaste sig over.

Han blev suspenderet i september af universitetsledelsen i Tilburg, efter anmeldelse fra tre ph.d-studerende, der undrede sig over, at den storproduktive sociopsykologiske afdeling faktisk aldrig var i marken og udføre forsøg, selvom man publicerede mange papirer om dem.

Universitetet i Amsterdam, hvor Stapel har fået sin ph.d-grad, vil nu undersøge, om hans afhandling bygger på falske data. Og selvom han skulle have udført redeligt videnskabeligt arbejde til sin ph.d. overvejer universitet, om han alligevel skal fratages graden, fordi hans senere opførsel ikke er i overensstemmelse med de højere forventninger,  der ligger til redelighed.

Beklager dybt

Der har tidligere været mistanke mod Stapel fra hans studerende, og universitetet skal også se på, om man tidligere burde være gået ind i sagen. Han har selv indrømmet at have opfundet data og udsendt en dyb beklagelse.

I alt skal 150 papirer fra tre forskellige universiteter nu undersøges for om de hviler på redelige data eller Stapels fantasier. En række ph.d.afhandlinger bygger på data fra Stapels afdelingen, og universitetet skal overveje konsekvenserne for forskerne.