Hjernescanning kan afsløre anoreksi

Avancerede hjernescanninger har afsløret, at anoreksi kan spores i hjernen.

Anorektikeres hjerner har vist sig forskellige fra raske personers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen/Scanpix

Selv hos unge kvinder, der er kommet sig efter anoreksi og fået deres normalvægt tilbage, kan der spores betydelige forskelle i hjernen, i forhold til hos ikke-anorektikere.

Den nye opdagelse, offentliggjort i et amerikansk lægeskrift for psykiatri, peger på, at en bestemt del af anorektikeres hjerner kan linkes til angstanfald og perfektionisme.

Forfatterne til artiklen fra universitet i Pittsburgh siger, at den nye viden kan hjælpe med nye behandlingsformer til anorektikere og hjælpe til en bedre forståelse for, hvorfor nogle vælger at nægte sig selv mad.

Læge Walter Kaye har stået for undersøgelsen og studeret 13 kvinder, der før har lidt af anoreksi og 13 helt sunde kvinder.

Kvindernes hjerneaktivitet blev overvåget, mens de blev bedt om at svare på spørgsmål i en quiz, hvor rigtige svar udløste pengegevinster.

De to gruppers hjerner viste forskellig aktivitet.

De sunde kvinder reagerede stærkt på enten at tabe eller vinde i quizzen, hvorimod de tidligere anorektikere ikke udviste den samme respons.

Walter Kaye siger, at det måske kan forklare, hvorfor anorektikere ikke på samme måde som almindelige mennesker kan nyde mad:

- Det er måske et udtryk for, at det er svært for anorekikere at føle umiddelbar glæde ved at spise mad, fordi de ikke på samme måde forbinder det med noget positivt, som raske mennesker gør, siger han til BBC.

Walter Kaye fortsætter med at forklare, at gruppen med anorektikere havde en tilbøjelighed til at have overdrevne og tvangsneurotiske bekymringer om de valg, de foretog i spillet.

En talsmand fra anorektikerforeningen ”Beat” siger at - de nye opdagelser viser kompleksiteten i anoreksi og understreger, at sygdommen skal behandles som en seriøs psykisk lidelse og ikke som blot som en diet, der er gået over gevind.

Officielle tal fra udlandet skønner, at omkring en procent af kvinder mellem 15 og 30 år lider af anoreksi.