Hjernedoping gør dig ikke klogere

Når studerende sluger en pille for at blive den bedste på holdet, får de ikke forbedret selve intellektet. Til gengæld risikerer de at opleve en række mere eller mindre alvorlige bivirkninger.

Model af hjerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Møller
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præstationsfremmende stoffer er ikke længere forbeholdt Lance Armstrong og resten af sportsverdenen. Studerende følger godt med og sluger piller for at kunne vriste de tocifrede karakterer ud af censor. Blandt favoritterne er betablokkere, koffeintabletter og ADHD-medicin til folk, som ikke lider af sygdommen ADHD.

Det skriver Videnskab.dk

Men spørger man Jesper Mogensen, der er professor i neurovidenskab på Institut for Psykologi i København, og som forsker i hjernens problemløsning, hukommelse og indlæring, er der ikke belæg for, at man bliver bedre eller dygtigere af hjernedoping:

»De midler, der anvendes i forbindelse med hjernedoping, gør ikke personen klogere. Ingen af de midler der typisk bruges forbedrer selve intellektet.«

Nogle af de midler, der bliver brugt som hjernedoping, holder folk vågne og kan gøre, at en stresset og slidt studerende ikke falder i søvn under eksamenslæsningen. Så i forsøget på at dope hjernen, kan man måske tiltuske sig et par ekstra timer i døgnet, men ifølge Jesper Mogensen, er piller ikke vejen til et lysere hoved.

Løb en tur, så lærer du bedre

Jesper Mogensen fortæller, at der findes andre - og bedre - løsninger end piller for den studerende, som er ved at falde i søvn over bøgerne. Hjerneforskeren nævner blandt andet en løbe- eller gåtur, der blæser trætheden væk:

»Netop motion har faktisk en reelt fremmende virkning på den intellektuelle formåen. I modsætning til de former for medicin, der anvendes til hjernedoping, er motion i stand til reelt at fremme blandt andet indlæring og hukommelse. Samtidig styrker motionen hjerte, blodomløb og muskler – uden at have bivirkninger.«

Ingen medicin uden bivirkninger

Jesper Mogensen lægger vægt på, at der følger bivirkninger med det at tage medicin.

Koffeinpiller og ADHD medicin kan gøre folk rastløse og give hjertebanken, hovedpine, søvnløshed, muskelrystelser og kvalme.

I den anden ende af skalaen kan betablokkere give kolde hænder og fødder, træthed, svimmelhed og muskeltræthed, ligesom nogle må finde sig i kvalme, diarré, mareridt, depression og impotens.

Det er en dårlig ide at dope hjernen med medicin. Selvom betablokkere tager toppen af kroppens fysiske tegn på stress, og selvom koffeintabletter og ADHD-medicin godt kan have en effekt, hvis det, man leder efter, er et par tændstikker, man kan sætte fast i øjnene, inden de glider i, fraråder Jesper Mogensen at proppe sig med piller.

»Hvis man sidder og falder sammen over bøgerne, er der mange ting, man kan gøre. En pause, hvor man lytter til lidt musik eller løber en tur, kan være den aktivering, der skal til, for at man, på kort sigt, ikke behøver helt så meget søvn. Det er en dårlig ide at dope hjernen for at kunne præstere bedre. Man presser kroppen, overtræder dens naturlige grænser og ignorerer dens behov for hvile og søvn.«

De studerende, der frygter eksamenslokalet, bør, ifølge Jesper Mogensen, også finde en løsning uden for pilleglasset:

»Nervøsitet og stress kan ofte håndteres ved at bruge afslapningsteknikker, eventuelt gennem meditation, og på andre måder der ikke kræver brug af medicin.«

Hvordan virker hjernedoping

Hvis ikke man bliver klogere af hjernedoping, hvad sker der så, når man tager medicinen?

Effekten er forskellig, alt efter hvilken medicin der ryger i svælget. Men hvad sker der egentlig i hjernen, når man popper en pille for at få det perfekte studieresultat? Videnskab.dk har bedt Jesper Mogensen uddybe, hvordan de mest velkendte hjernedopingmidler virker: Methylphenidat, koffein, betablokkere. 

Læs svarene for de enkelte stoffer i artiklen på Videnskab.dk