Hjemmearbejde giver større produktivitet

Danske virksomheder opfordres til at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 2. maj afholdes den første såkaldte nationale hjemmearbejdsdag i Danmark. Det er et initiativ, som er startet af Videnskabsministeriet, Dansk Erhverv, Dansk Metal og flere virksomheder som Microsoft og Telenor. På dagen opfordres danske virksomheder til at lade deres medarbejdere arbejde hjemmefra.

En fjerdedel af den danske arbejdsstyrke udfører allerede i dag en del eller alt deres arbejde på hjemmekontoret. Ifølge undersøgelser kan hjemmearbejdsdage løfte produktiviteten. En anden fordel er, at man gavner klimaet ved at sænke CO2-udledningen, hvis man til daglig kører i bil på arbejde. Miljøorganisationen 10:10 deltager også i initiativet.

»Hos Dansk Erhverv opfordrer vi vores medlemmer til at deltage i Den Nationale Hjemmearbejdsdag, så længe det ikke går ud over den daglige drift i virksomheden. Det er dog vigtigt, at arbejdsgiveren er bevidst om sine rettigheder og pligter, når medarbejderen arbejder hjemme. Ligesom det er vigtigt at afstemme medarbejdernes, kundernes og virksomhedens behov for tilstedeværelse på en hensigtsmæssig måde,« siger Birgitte Meisner Nielsen, fagchef for HR og Ledelse hos Dansk Erhverv.

På hjemmesiden http://www.hjemmearbejdsdagen.dk kan man tilmelde sig som virksomhed eller medarbejder. Her er der også gode råd til distancearbejde.

Der er tidligere gennemført lignende national hjemmearbejdsdage i Schweiz og Belgien.

Her er et udpluk af de gode råd til hjemmearbejde fra hjemmesiden:

Til medarbejderen:

 • Forbered dig på at arbejde hjemme præcis på samme måde, som du forbereder din næste dag på kontoret. Tjek hvilke aftaler du har dagen inden, og læg de ting klar, du har brug for.
 • Fortæl dit team og din chef, hvornår du arbejder hjemmefra. Skriv i din arbejdskalender, at du arbejder hjemmefra, så andre ikke booker fysiske møder den dag.
 • Vær sikker på, at du har adgang hjemmefra til de arbejdsdokumenter du har brug for, eks. via VPN-opkobling til firmaets netværk og at du har internetforbindelse og mobiltelefon, så kollegaer, kunder og partnere kan komme i kontakt med dig.
 • Definér, hvor meget du skal nå på en effektiv arbejdsdag derhjemme, lav en to-do-liste og vurder derefter, hvor meget du nåede og, hvor effektiv din dag var.
 • Sørg for, at du har et rum eller afsnit af dit hjem, hvorfra du kan arbejde uforstyrret. Hvis du har børn eller familie derhjemme, skal de vide at du arbejder.
 • Præcis som på kontoret bør du give dig selv små pauser og en frokostpause. Husk at bevæge dig og gå gerne en tur i den friske luft.

Til lederen:

 • Hav det teknisk udstyr i orden. Medarbejderne skal have internetforbindelse, mobiltelefon og VPN-opkobling, så de kan arbejde og kommunikere som vanligt.
 • Hold styr på, hvem der arbejder hjemmefra. Du skal have nok medarbejdere på kontoret til at klare de daglige gøremål.
 • Kommunikér klart til dine medarbejdere, at hjemmearbejde er et tilbud, som virksomheden bakker op omkring.
 • Stil klare forventninger til medarbejderens opgaver og dine forventninger til medarbejderen.
 • Arranger evt. et virtuelt møde eller konferencekald – det er en god måde at starte dagen på, og så kan alle få vænnet sig til den måde at kommunikere på.
 • Del din oplevelser om hjemmearbejde, så resten af organisationen kan lære af dem.

Læs også: Arbejdspausen skrotter rygepausen
Læs også:
Krav om skærpede regler for arbejde med mus

Denne artikel stammer fra Berlingske Media's danske samarbejdspartner, ComON.dk.