Hjælp til forgiftede gravide

Svenske forskere kan tidligt opdage svangerskabsforgiftning. - Det er genialt, siger dansk professor - dog med forbehold.

Svenske forskere mener at have fundet en kur mod svangerskabsforgiftning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Hvert tredje minut dør en kvinde af svangerskabsforgiftning, men det kan snart være fortid. Svenske forskere ved Biomedicinskt centrum i Lund har fundet to markører, der længe før første symptom kan afsløre forgiftningen. En kur ser også ud til at være på vej i laboratoriet. Det skriver Svenska Dagbladet.

Ved at tjekke blodet for fosterhæmoglobin eller proteinet Alfa-1, mener de svenske forskere at kunne afsløre svangerskabsforgiftning allerede i 12.-14. uge. Det er flere måneder før, det er muligt i dag.

Forskerne afprøvede metoden på 96 engelske kvinder. Træfsikkerheden var 90 procent.

Vil se resultater

Lisbeth Nilas, der er overlæge på Gynækologisk/Obstetrisk afd. på Hvidovre Hospital og leder af Institut for Gynækologi, Obstetrik og Pædiatri ved Københavns Universitet, er umiddelbart begejstret.

- Kan man finde ud af, hvem der er i højrisikogruppen ved en tidlig markørundersøgelse vil det være en rigtig stor gevinst. Der arbejdes meget på at kigge på tidligere markører. Svangerskabsforgiftning har været et obstetrisk mysterium i de seneste 100 år. Det er nok en af de sygdomme, der har været skrevet mest om, fordi den har været uforståelig. Kan man finde en blodprøvemarkør så tidligt, vil det være genialt, siger hun.

Hun tager dog opdagelsen med ro. Historier om nye markører dukker nu og da op, og hun vil se resultater, før hun er overbevist.

Kur på vej

Svenskerne er dog så overbeviste om deres fund, at de forudser en kur på vej.

Alfa-1 proteinet findes i vores naturlige immunforsvar. Findes det i blodet hos en gravid kvinde er det et tegn på, at kroppen forsøger at beskytte sig mod forgiftningen.

- Kroppens egen produktion af Alfa-1 rækker ikke til at bekæmpe sådan en langvarig og massiv forgiftning, som svangerskabsforgiftning er, siger en af de ledende forskere, Bo Åkerström til Svenska Dagbladet.

De har foretaget forsøg, der viser, at en behandling med proteinet kan overvinde sygdommen. Det kræver dog flere studier, før kuren kan tages i brug. Til gengæld forventer de, at markørerne kan være i brug inden for et par år.