Higgs har fået hikke – hvad gør vi nu?

Opdagelsen af Higgs vakte uhørt begejstring i forskerkredse, men siden da har frustrationerne meldt sig på banen. Nu har CERN offentliggjort nye resultater om fysikernes yndlingshovedpine:Higgs-bosonen.

The Large Hadron Collider tænder igen i starten af 2015. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: ADAM WARZAWA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Higgs-bosonen blev opdaget ved CERN i 2012, blev fysikerne på projektet fra den ene dag til den anden udnævnt til superstjerner. Men siden da har adskillige spørgsmål presset sig på – standardmodellen er presset på sin overlevelse.

Nu har CERN offentliggjort nye resultater om Higgs – og diskussionen omkring bosonen er igen på alles læber. Læs om de nye opdagelser hos Videnskab.dk

For nylig kastede professor Jonathan A. Bagger, der er vicedirektør for akademiske anliggender ved Johns Hopkins University i USA, sig ud i spørgsmål om Higgs-bosonen ved Euroscience Open Forum, ESOF, i København.

Dette resulterede i en heftig diskussion om partikelfysikkens fremtidige udfordringer, fordi standardmodellen, der afhænger af Higgs-partiklerne, bestemt ikke er all-inclusive.

»Har neutrinoer og anti-neutrinoer de samme egenskaber? Hvorfor er universet fyldt med stoffer og anti-stoffer?« spurgteprofessoren retorisk.

Læs også hos Videnskab.dk: Er LHC’en og partikelfysik spild af penge?

Samtidig med professor Baggers livlige snak, udgav CERN en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, som en gang for alle bekræfter at Higgs henfalder direkte til såkaldte fermioner - hvilket er fuldstændig i overensstemmelse med standardmodellen.

Problemet er, at alle Higgs-opdagelserne næsten er for perfekte.

Higgs-modellen er den sikkerhedsnål, der holder standardmodellen sammen. Med Higgs i centrum af modellen kan der laves og påvises forudsigelser som den,CERNpublicerede i går.

Læs også hos Videnskab.dk: En hypet teori om mørkt stof er død

»(…) Higgs-bosonen henfalder direkte til fermioner i en hastighed, der stemmer overens med den, standardmodellen for partikelfysik forudsiger,« skrev CERN i en pressemeddelelse.

Dette bekræfter den teori, som forskerne havde i forvejen – Higgs-partiklerne opfører sig som ventet. Det er både godt og skidt.

Godt, fordi det medfører flere beviser for, at standardmodellen ikke er klar til at blive fejet af bordet endnu. Skidt, fordi det næsten er for godt til at være sandt. Hvor er alt det andet, som de skulle have fundet ud af? Som forklaringer på mørkt stof?

Læs også hos Videnskab.dk: Astrofysiker: Mørk energi og mørkt stof findes ikke

Forskere er ikke lutter begejstrede over denne bekræftelse, da de håbede på at blive ledt på sporet af nye, mere spændende fysiske erkendelser og ikke bare få bekræftet noget, de allerede vidste. Higgs opfører sig desværre utrolig pænt.

Der er fire overordnede problemer med standardmodellen, og derfor også Higgs-partiklerne, som holder partikelfysikerne vågne om natten. Det drejer sig blandt andet om spørgsmål, der vedrører neutrinoer, mørkt stof, kosmisk acceleration og Higgs-partiklerne selv.

Når CERN’s største partikelaccelerator, the Large Hadron Collider, tænder igen i begyndelsen af næste år, bør der komme svar, der kan give svar for eller imod partikelfysikkens fremtid.