Her mødte vikinger og indianere hinanden for første gang

Forskere mener, at det har fundet det sted, hvor europæere og indianere for første gang mødte hinanden i Amerika.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mødte vikingerne og indianere hinanden for første gang, da europæerne i sin tid forlod Europa og fandt vej til den nye verden i Amerika?

Det spørgsmål mener amerikanske forskere, at de måske har fundet svaret på, og det står angiveligt skrevet i to små kvartsstykker.

Mødet fandt sted for omkring 1.000 år siden i Notre Dame Bay på Newfoundlands østkyst, hvor vikinger - eller nordboere - for første gang mødte indianerne, som de kaldte skrællinger.

Nordboerne havde forinden fundet vej til Nordamerika fra Grønland og grundlagt bebyggelsen L'anse aux Meadows på nordspidsen af den canadisk ø Newfoundland.

Notre Dame Bay var dengang befolket med forfædrene til beothukindianere, der med den senere europæiske kolonisering af Nordamerika gik en grum skæbne i møde. De blev jaget i døden, og den sidste beothuk, Nancy Shawanahdit, gik bort i 1829.

Men tilbage til vikingerne, der i ganske få årtier hang ud i L'anse aux Meadows, der bliver betragtet som den allervestligste udpost i deres vidstrakte verden, der rakte hele vejen fra Amerika og Norden til Rusland og Sortehavet.

Arkæologer har to gange fundet kvarts ved L'anse Aux Meodows, og begge stykker er ifølge arkæologer blevet brugt som en slags fyrtøj. Altså til at tænde ild.

Stykkerne er netop blevet kemisk analyseret, og ifølge vicedirektør for Haffenreffer Museum of Anthropology på Brown University, Kevin Smith, stammer de fra et eller andet sted på en 71 kilometer lang strækning langs Notre Dame Bay. Sandsynligvis fra et sted kaldet Fortune Harbor. Området ligger omkring 230 kilometer syd for L'anse aux Meadows.

Og fra Notre Dame Bay blev de af de rejselystne vikinger bragt til L'anse aux Meadows, lyder fra de amerikanske forskere.

"Dette område i Notre Dame Bay er ligeså godt bud som ethvert andet bud på, hvor der første gang blev skabt kontakt med den nye verden," siger Kevin Smith til livescience.com.

Han har netop præsenteret resultaterne af kvartsundersøgelserne på det årlige møde i Society for American Archaeology.

L'anse aux Meadows er den eneste kendte vikingebebyggelse i Nordamerika. Den blev udgravet i 1960 og har siden 1978 været på FNs verdenskulturarvsliste.

Der er dog også fundet spor af vikinger nord for Newfoundland på Baffin Island. Bl.a. rester af redskaber og rottepels og garn af arktiske harer. Hverken rotter eller arktiske harer er oprindelige nordamerikanske dyr, og derfor menes såvel pels som garn at være blevet bragt til Baffin Island med vikingers hjælp.

Det er uklart, præcis hvornår nordboerne nåede til Vinland, som de kaldte Newfoundland. Men ifølge de islandske sagaer var vikingen Leif Eriksson den første europæer, der opdagede Amerika. Det skete omkring år 1000. Han var søn af Erik den Røde, der koloniserede Grønland i ca. 985.

Omkring 15 år forinden havde Bjarni Herjólfsson som den første set Nordamerika fra et skib. Han kom dog ikke i land som Leif Eriksson.