Her kan du få luftet den lille professor

Uden menneskers dybe undren og tiltagende viden ville vi ikke engang befinde os på stenalderstadiet. Heldigvis er der i Danmark mange gode muligheder for at pirre de yngres nysgerrighed. Og netop i disse dage er der en helt enestående chance, og den hedder Science in the City.

Den største videnskabsfestival nogensinde på dansk grund finder sted i Carlsberg Byen i København frem til på torsdag, og der er med garanti masser af oplevelser for både børn og voksne. Arkivfoto: Kristian Juul Pedersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi kan lære meget af børnene.

I modsætning til mange voksne ejer de i den grad evnen til at undre sig – til at være evigt nysgerrige og spekulere dybt og inderligt over, hvorfor i alverden at Jorden, universet, dyr, planter, mennesker og alt mulig andet er indrettet, som de er.

Det mærker jeg i den grad i min nyudnævnte rolle som »professor« i Berlingskes lige så nye ugeavis Kids News.

Det vælter ind fra 6-12 årige med rigtig gode spørgsmål, som jeg gør mit bedste for at svare præcist og forståeligt på:

* Kan man få superkræfter af radioaktiv stråling?

* Hvorfor får man gåsehud?

* Hvordan laver Solen energi?

* Kan man lave en musefælde, der klapper i så hurtigt, at den gennembryder lydmuren?

Det er af uvurderlig betydning, at vi som voksne ikke bare gør vores bedste for at svare tilfredsstillende på deres spørgsmål (og husk nu, at der ikke findes dumme spørgsmål), men konstant stimulerer deres nysgerrighed, så nye og måske endnu mere komplekse spørgsmål toner frem i deres bevidsthed.

Uden menneskers dybe undren og tiltagende viden ville vi ikke engang befinde os på stenalderstadiet. Så ville vi stadig svinge os i træerne og sove på den bare jord uden at ane, hvad vi skulle stille op med sten, jern eller gløderne fra en lynpåsat skovbrand.

Heldigvis er der i Danmark mange gode muligheder for at pirre de yngres nysgerrighed. Og netop i disse dage er der en helt enestående chance, og den hedder Science in the City.

Det er intet mindre end den største videnskabsfestival nogensinde på dansk grund, den finder sted i Carlsberg Byen i København og kører parallelt med den store europæiske, men mere lukkede forskerkonference ESOF lige ved siden af.

Så hold fokus på Science in the City, der løber fra i dag, lørdag, og frem til på torsdag med snese- eller rettere hundredvis af ganske gratis videnskabsbegivenheder, der typisk er arrangeret af danske forskningsinstitutioner, men også af virksomheder og udenlandske universiteter.

Man kan f.eks. møde en tysk astronaut eller verdens mest livagtige og menneskelignende robot, man kan høre forskere dyste på deres formidlingsevne i en science rap, se videnskabsteater, få vores miljømæssige udfordringer illustreret ved hjælp af Lego-klodser og alt mulig andet.

Og frem for alt kan man møde forskerne, der sidder med fingrene nede i reagensglassene og bare venter på at besvare alle de gode spørgsmål, som både store og små nysgerrige måtte have på tungen.

Vi er generelt gode til at formidle forskning og videnskab og gøre den nærværende i Danmark.

Tag bare videns- og oplevelsescenteret Experimentarium, der midlertidigt er flyttet fra Hellerup til Holmen, og som årligt trækker 300.000-400.000 besøgende til. Tag succesen Danfoss Universe (i dag bare Universe) på Als i Sønderjylland eller det nyåbnede og heftigt besøgte nationalakvarium Den Blå Planet på Amager.

Eller tag Tycho Brahe Planetariet (der dog lider under svigtende publikum) og Zoologisk Museum i København. Sidstnævnte går formentlig en sand storhedstid i møde, når man i forbindelse med den største udstilling på stedet i over 40 år lader den 17 meter lange og dyrt indkøbte kæmpedinosaurus »Misty« genopstå til efteråret.

Blot synd at genopstandelsen skal finde sted under den utidssvarende og badmintonhalagtige kuppel helt oppe på femte sal i Universitetsparken. Men der vil gå endnu en håndfuld år, før det nye Statens Naturhistoriske Museum ventes at stå færdigopført i forlængelse af det nuværende Geologisk Museum i København til en forventet samlet pris på 1,2 mia. kr.

Men hvor er det dog pragtfuldt, at det efter store indledende bekymringer om finansieringen nu endelig ser ud til, at prestigeprojektet bliver realiseret – ikke mindst ved hjælp af rundhåndede bidrag fra private fonde.

Vores nysgerrige børn fortjener det.

Læs mere om Science in the City her.