Her er verdens tyndeste tavle-PC

Vi har taget et kig på Toshibas nylancerede Android-tavlecomputer.

Toshibas ceo, Masaaki Osumi, præsenterer Toshibas nyeste tavle-PC, AT200, som blev fremvist på IFA Berlin 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHELE TANTUSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et af højdepunkterne på årets IFA-messe i Berlin var Toshibas nye tavlecomputer. Du skal ikke lade dig skræmme af det kedelige navn AT200; Det her er et af de mest spændende tavle-PCer, vi har set.

Læs mere om IFA 2011:

Tavle-PCen er pakket ind i aluminium og til trods for, at den er så tynd, får vi umiddelbart indtryk af, at AT200 er et solidt stykke teknologi.

AT200 er påfaldende let. Den har en 10,1 tommer stor skærm til sammenligning med skærmen på Apples iPad 2, som er på 9,7 tommer, og alligvel er den omkring 40 gram lettere end den letteste iPad-udgave. AT200 er også en lidt lettere end Samsungs Galaxy Tab 10.1, men da det blot drejer sig om 7 gram til Toshibas fordel er forskellen næppe mærkbar.

Toshiba udstillede en række tavle-PCer med forskellige apps i deres stand på IFA i Berlin i starten af september. Foto: Amobil.no

Stilfuldt design

Det er svært at hente point på designfronten, for det er ret så svært at komme med banebrydende nyt design på denne type produkter, hvor halvdelen af produktet består af en skærm, og resten skal være så tyndt og kompakt som muligt. Toshiba har alligevel givet AT200 et design, som vi synes er meget tiltalende - og funktionelt.

Bagsiden af tavlecomputeren er af børstet aluminium, og der er placeret et stort Toshiba-logo nede til venstre. Aluminiumsfladen afbrydes ellers kun af de normale godkendelsesstempler og et sort område omkring AT200s hovedkamera.

Bagsiden på AT200 er i børstet aluminium med Toshiba-logoet nederst til venstre. Øverst anes kameraet på fem megapixels. Foto: Amobil.no

Det var ikke så let at se knapperne, men de stikker tilstrækkeligt ud og giver god nok respons til, at vi synes, de fungerer udemærket. Foto: Amobil.no

På siden af AT200 finder du tilkobling af høretelefoner, Micro-USB og micro-HDMI. Her findes også kortplads til memorykort af typen Micro-SD. Foto: Amobil.no

Hvor er knapperne? Nåja...

Rammen, som går rundt om tavle-PCen, er tynd, sort og har en fordybning i sig, som går hele vejen rundt om skærmen. I det øjeblik vi får tavle-PCen i hånden, lægger vi ikke mærke til afbrydelser i rammen, og et øjeblik overvejer vi, om den overhovedet har fysiske knapper.

Knapperne er der imidlertid, dog godt skjult nede i rammen, som løber rundt om skærmen. Så snart du har opdaget dem, er det heller ikke noget problem at finde tilbage til dem, for de stikker ud og er lette at genfinde med fingrene. De giver også god respons, når du trykker på dem.

Vælg selv knappernes funktioner

Når AT200 kommer i salg, lover Toshiba, at du selv skal kunne vælge funktionen til hver knap, en smart løsning, som vi ikke har set på mange andre tavle-computere. Toshiba AT200 har tre knapper og en slide-funktion. I udgangspunktet styrer disse on/off-funktionen og volumen. Slide-funktionen er i udgangspunktet skærmlås.

Softwaren, som styrer knapfunktionerne, er foreløbig ikke færdig, men Toshibas repræsentant på IFA-messen lover os, at vi for eksempel kan vælge at bruge volumentasterne til at styre skærmbelysning eller at bruge låsen til at hindre at skærmen roterer alt efter, hvordan tavlecomputeren holdes.

God skærm

Skærmen er på 10.1 tommer, og tavlecomputeren har dermed placeret sig inden for en størrelsesskala, som i praksis er standardstørrelsen for de største Android-tavle-PCer. Opløsningen er også den samme, som vi ellers er blevet vant til - nemlig 1280 x 800 pixels. Dermed er skærmen både lidt større og lidt skarpere end Apples iPad 2, som til sammenligning er på 9,7 tommer og har en opløsning på 1024 x 768 pixels.

Billedkvaliteten virker også til at være meget god og på højde med de bedste tavlecomputere, vi indtil videre har set. Både farvegengivelse og betragningsvinkel har AT200 godt styr på.

Vi må alligevel tage et lille forbehold i forhold til skærmkvaliteten. Messehaller fulde af projektørlys og blinkende lamper er ikke de bedste omgivelser at vurdere billedkvalitet i. Den endelige konklusion får vi først rigtigt, når den kommer ordenligt under eftersyn, når vi tester den snarest muligt. Men ellers virker skærmen lovende.

Skærmen i AT200 virker meget fin. Foto: Amobil.no

Det er Googles sædvanlige Android-menuer, som kører på AT200. Toshiba kommer ikke til at lægge egne apps ind eller gøre tilpasninger i menuerne. Foto: Amobil.no

AT200 reagerede hurtigt både i menuer og ved start af diverse applikationer. Foto: Amobil.no

Vil få opdatering til Android 4.1

AT200 kører på nyeste udgave af Android Honeycomb, Googles operativsystem til tavlecomputere.

»Toshiba AT200 kommer ikke til at køre på en tilpasset udgave af Android, og den vil heller ikke blive solgt med forhåndsinstallerede applikationer, og det er muligvis lige så godt,» fortæller Toshibas repræsentant på IFA-messen, og henviser til de mange enheder, der sælges propfyldt med software, som brugeren slet ikke behøver.

I løpet af vores tid med AT200, bemærkede vi ikke nogle trægheder, og hele brugeroplevelsen forekom rigtig fin.

At Toshiba ikke ændrer for meget på Googles software, kan desuden love godt for fremtidige opdateringer. I pressemeddelelsen lover selskabet, at AT200 vil få en opdatering til Android 4.1, så snart den er tilgængelig.

Hardwaren kender vi fra tidligere

På hardwarefronten er der ikke så mange store overraskelser. AT200 kører på en systemchip fra Texas Instruments, som består af en tokernet processor på 1,2 GHz og en kraftig grafikchip af typen PowerVR. For at kunne håndtere mange opgaver samtidig, har tavlecomputeren en hurtighukommelse på 1 GB. Det er omtrent den samme hardware, som findes i eksempelvis LGs Optimus 3D.

Tavle-PCen er desuden udstyret med kamera både foran og bagpå. Hovedkameraet har en opløsning på 5 megapixels og LED-lys til at tage billeder i mørke omgivelser. Frontkameraet har en opløsning på 2 megapixels. AT200 har også mikrofon, som man for eksempel kan bruge til Skype.

Udfordrer RGalaxy Tab 10.1

Alt i alt var vi virkelig imponerede efter vores første møde med Toshibas nye tavlecomputer. Den er ekstremt let og kompakt i forhold til skærmstørrelsen, den har et lækkert design, og den er hurtig i brug.

Hvis Samsungs Galaxy Tab 10.1 formå at undslippe Apples juridiske angreb, kan man overveje, om ikke Toshiba AT200 kunne blive næste offer.

Toshiba AT200 blive tilgængelig i WiFi-version i oktober, og der ligger den vejledende pris på 4.450 kroner.


Samsungs tavlecomputer Galaxy Tab 10.1 bør føle sig truet af Toshibas nye tavlecomputer. Foto: Amobil.no

Tilmeld dig Tech & Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag!

Denne artikel stammer fra Berlingske Medias norske søster-site, Amobil.no
Oversat af Stina Resting