Her er verdens største mobiltelefon

Huaweis nyeste smartphone har en skærm på hele 6,1 tommer.

I Huaweis nye menusystem er der ingen app-menu. Alt placeres på hjemmeskærmene. Det hjælper at man kan oprette sine egne mapper, men vi tror at dette kan blive rodet.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et tidspunkt lignede det at telefonerne skulle blive mindre og mindre, og de dyreste modeller var så små som tændstiksæsker og var svære at bruge, med mindre man havde meget små hænder. I dag er det omvendt, og ingen steder er det mere tydeligt end i messestanden hos Huawei her i Las Vegas.

Hele 6,1 tommer måler skærmen på den nylancerede mobiltelefon, Huawei Ascend Mate. Selskabet hævder selv, at dette er verdens største mobiltelefon. I realiteten er der snak om en krydsning mellem telefon og tavlecomputer, akkurat som for eksempel LG Optimus Vu og Samsung Galaxy Note II er.

At den er stor er der ingen tvivl om. Den er større end begge de nævnte telefoner, og for mange vil dette alene gøre Ascend Mate helt uaktuel. For andre er det dog netop dette, som er det interessante ved den.

God byggekvalitet

Byggekvaliteten i Ascend Mate føles god. Designet har meget til fælles med Ascend D2, som er væsentlig mindre. Også her er der brugt et plastmateriale med en sølvfarvet kant. Mobilen virker altså godt bygget, og vi får ikke det samme prægnante indtryk af billig plastik som vi får af Huaweis Windows-telefon, Ascend W1.

En ulempe sammenlignet med Ascend D2 er dog at Ascend Mate ikke er vandafvisende. Ascend D2 er nemlig dækket af et materiale fra inderst til yderst som gør at vandet bliver ude og at mobilen ikke tager skade. Et sådant materiale har ikke Ascend Mate.

"Kun" 720p-opløsning

Forsiden er naturligvis dækket af den gigantiske skærm. Selv om skærmen er 1,1 tommer større end den i Ascend D2, har den en lavere opløsning. Skærmens opløsning er på 720 x 1280 pixels (720p) hvor Ascend D2 er på 1080 x 1920 pixels, altså 1080p. 

Skærmen bliver derfor ikke lige så skarp som den i den mindre model. Det er dog ikke længe siden, at denne opløsning repræsenterede et solidt fremskridt både for telefoner og tavlecomputere, og 720p opleves fortsat som tilstrækkelig til skærmstørrelser i dette omfang.

Farvegengivelsen er god, og skærmen har en god nok lysstyrke til at den kan fungere fint, også når det er lyst udenfor.

Fungerer med handsker

Den vigtigste fordel ved skærmen i Ascend Mate er dog ikke farvegengivelsen eller lysstyrken – men hvordan den kan bruges. Kineserne har nemlig adopteret samme type skærmteknologi som Nokia bruger i Lumia 820 og Lumia 920. Huawei har naturligvis kaldt sin variant af teknologien noget andet, men slutresultatet er det samme; du kan nemlig betjene Ascend Mate med handsker på.

Vi tog handskerne på og prøvekørte telefonen, som fint klarede at registrere trykkene, selv med relativt tykke handsker. 

Eget menusystem i Android

Det som foregår på skærmen er stort set lig det vi så på en af de to andre nylanceringer fra Huawei; Ascend D2. Her er det Android 4.1, som ligger bag og Huaweis egen brugerflade, som ligger ovenpå.

Dette betyder blandt andet at man ikke får nogen standard app-menu. I stedet lægges alle applikationer på hjemmeskærmene. Vi ser for os at denne løsning kan betyde ganske meget rod hvis du ikke rydder op løbende og aktivt lægger dine applikationer i mapper.

Menusystemet er derudover et godt stykke fra Googles almindelige Android-menuer, men ikke så langt fra at det bør være nogen hindring for dig som er vant til Android som operativsystem.

Ascend Mate har tilpasninger i menusystemet så telefonen skal kunne bruges med én hånd. Alligevel er den så stor at den ikke ligger særlig godt selv i ret store hænder. Størstedelen af tiden vil du nok bruge Ascend Mate med to hænder, uanset om du holder den vandret eller lodret.

Kommer til Danmark til sommer

Til trods for at også Ascend Mate er en godt udstyret telefon på indersiden, mærkede vi nogen svagheder på vores tur rundt i menuerne. Måske skal den finpudses lidt før giganten lander på butikshylderne.

Ascend Mate kommer til Danmark i sommeren 2013. Indtil videre er der ikke opgivet en pris på telefonen. 

Se billeder af telefonen i toppen af artiklen.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

Læs også: Smugkig: ZTE skruer op for wow-effekten med nyt flagskib

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Alexander Almegaard.