Her er verdens første fildelingsdrone

Gør det nemt og enkelt at dele filer med andre.

Foto: Claus Langer Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere på ugen kunne den norske teknologi-hjemmeside Teknofil meddele, at The Pirate Bay planlægger, at en del af deres serverplads i fremtiden skal befinde sig i flyvende droner. Dette skal være et forsøg på at forhindre myndighederne i at få has på fildelingstjenesten.

Nu viser det sig dog, at lignende piratdroner allerede eksisterer. Projektet »Electronic Countermeasures« har nemlig bygget fem funktionelle droner, der viser, at konceptet ikke er så ukendt som først antaget.

Smarte droner

Projektet er udviklet af gruppen Tomorrow's Thoughts Today, og det er begyndt med en målsætning om at lave noget, der minder om »flyvende Pirate Bay.« »Electronic Countermeasures« har dog udviklet sig til at blive større end som så.

Dronerne er kendetegnet ved at have en nomadisk infrastruktur samt fungere i en robotsværm. De er programmeret til at udsende sit eget lokale WiFi-netværk, når de flyver i formation, mens de bryder formationen for at undgå at blive opdaget. Dronerne mødes dermed igen et andet sted for at starte netværket op igen.

Kort fortalt lader systemet folk dele indhold ved hjælp af flyvende droner, der er vanskelige for myndighederne at få fat på.

Dyre i drift

»Folk kan uploade filer, billeder og dele data med hinanden, mens dronerne flyver hen over offentlige områder i byen. Sværmen er et piratfildelingsnetværk med en mobil infrastruktur, som forbipasserende kan kommunikere med,« siger gruppen bag projektet.

Dronerne er imidlertid ikke billige i drift. I modsætning til traditionelle fildelingsservere kræver dronerne en stor kapital, da det koster 1.500 euro (11.100 kroner) at bygge hvert et eksemplar.

Ikke kun pirateri

Tomorrow's Thoughts Today håber på mere finansiel støtte, så de kan bygge flere droner og udvide området, de kan dække, med sit trådløse netværk. Derudover arbejder de på systemer, der gør det muligt for dronerne automatisk at skifte batterier på hemmelige baser.

Droner af denne type behøver ikke kun at blive brugt til ulovlig fildeling. En anden mulighed er, at de kan tjene som en kommunikationsplatform for demonstranter og aktivister i områder af verden, hvor internettet bliver censureret af myndighederne.

Se en video af dronerne i aktion nedenunder:

Læs også: Pirate Bay opruster mod politirazzia

Læs artiklen på teknofil.no

Tilmeld dig Tech og Videns ugentlige nyhedsbrev - og få det hver torsdag.

Oversat af Janus Bødker.