Her er forskellene på Windows 8 til PC og tavle

Windows 8 og Windows RT, der er udviklet til tavlecomputere, ligner hinanden til forveksling. Det fører til en del forvirring, for der er væsentlige forskelle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tavle-udgaven af Windows 8 kaldes for Windows RT. RT indikerer, at operativsystemet er udviklet til hardware baseret på ARM. ARM har en anden arkitektur end den, der findes i de såkaldte x86-computere med hardware fra Intel.

Forvirrende beskrivelse

Rent praktisk kan man kalde RT-versionen for tavle-versionen af Windows 8. Men den formulering er ikke helt præcis. Der findes nemlig også tavlecomputere, der kører på x86-arkitektur på samme måde som almindelige PC'er.

Hvis det ikke er nok til at gøre dig godt forvirret, så har enkelte producenter valgt at placere RT-versionen af Windows 8 på computere, der mere ligner bærbare PC'er end deciderede tavlecomputere. På nogle af disse kan selve tavlen ikke en gang kobles fri fra tastaturet.

Valgfrihed

Arild Elverum fra Microsoft Norge taler vidt og bredt, når han skal forklare hensigten med at lancere to næsten identiske operativsystemer. Han mener, at det er positivt for forbrugeren at få flere produkter at vælge imellem, så alle kan tilpasse sig sit behov bedst muligt.

Læs også: Windows 8 er afgørende for Microsofts fremtid

I dag mandag lanceres også mobiltelefoner med Windows Phone 8. Dette er et tredje operativsystem, og du kan ikke bruge de applikationer, som du har købt til Windows 8-tavlen, på din mobil – uanset hvilken Windows 8-version, du har på tavlecomputeren. Her adskiller Windows 8 sig fra iOS (iPhone/iPad) og Googles Android, som lader dig køre de samme apps på både mobil og tavle.

Tavle-apps duer ikke til mobilen

Både Windows 8 og Windows RT kan køre applikationer, der ligner dem, du kender fra smartphone-universet. Men grænsefladen på tavler og telefoner er ikke den samme, og det er årsagen til, at du ikke kan køre de samme apps på mobiltelefoner med Windows Phone 8.

For udviklerne vil det dog være ganske simpelt at tilpasse applikationerne til mobilgrænsefladen. Om det så betyder, at du må købe en app to gange for at have den på både tavle og mobil, kan Elverum ikke svare på. I mange tilfælde vil applikationerne være gratis på begge platforme, mens du i stedet betaler for at abonnere på indholdet, som det eksempelvis er tilfældet med Netflix.

RT er kun til apps - næsten

Apps og grænseflade er med andre ord ens på Windows 8 og Windows RT. Så hvad er det, der adskiller de to systemer?

Den mest væsentlige forskel gælder andre typer software end apps. De programmer, som du kører på din PC i dag, kan du også køre på Windows 8. Men du kan ikke installere dem på RT-versionen. Programmerne i Office-pakken fra Microsoft er undtagelsen. De vil være præ-installeret på RT-versionen (dog ikke Outlook), mens du må købe og installere dem, hvis du ønsker Office-pakken på x86-udgaven af Windows 8 - altså den, der som regel bruges på PC'er.

RT-tavlerne har heller ikke lige så god understøttelse for tilslutning af andet tilbehør som for eksempel USB-baserede webkameraer samt diverse printere og scannere, der kræver installation af tilhørende software på tavlen.

Tilpasset mobilbrug

Windows RT bruger mindre strøm og starter hurtigere end Windows 8 på x86. Det gør, at operativsystemet er bedre egnet til mobile enheder, fordi tavlerne dermed kan bygges tyndere og lettere end sine halvbrødre på x86.

Læs også: Microsofts tavlecomputer får blandet modtagelse

De kraftigere Windows 8-computere med Intel-indmad har almindelige processorer (i3, i5 eller i7), der kræver en køler i form af en vifte, der forhindrer maskinen i at blive overophedet og dermed bryde sammen. For at kunne få en acceptabel levetid på batteriet har disse maskiner altså behov for et større batteri, der dermed gør computerne både tungere og større end RT-tavlerne.

Billigere med RT

Men den nok vigtigste forskel på en tavlecomputer baseret på henholdsvis x86 og RT er prisen. Mens en topspækket RT-tavle med et tastatur, der kan tilsluttes, koster i omegnen af 5.000 kroner, koster x86-tavler fra cirka 6.000 kroner og opefter.

De dyreste computere, der blev vist frem under Windows-lanceringen i Stockholm i sidste uge, har et prisskilt på næsten 20.000 kroner. Her snakker vi dog ganske vist om en langt større stationær computer, hvor al teknologien er bygget ind i skærmen.

RT og touchscreens går hånd i hånd

Grænsefladen på Windows RT er den samme som på andre Windows 8-computere. Vi har ikke set nogen lancere RT på computere uden touchscreen, hvilket mange Windows 8-computere ikke har. Da RT-computerne, med få undtagelser, er rene tavlecomputere, er det da også helt naturligt med swipe, fingertryk og andre hånd-mod-skærm-bevægelser til at navigere sig rundt.

Det undrer os dog, at du også på RT-tavlerne kan åbne et traditionelt Windows-skrivebord. Det har enkelte fordele, som hvis du for eksempel ønsker at dele skærmen op mellem et regneark og tekstbehandling, men her er menuerne slet ikke fingervenlige.

Hvad skal man vælge?

Er du en PC-bruger, der kan klare sig med de mere simple funktioner som tavlecomputere har at byde på, så er RT et fint alternativ. Det vil dække alle de behov, du må have for at kunne gå på nettet, benytte underholdningstjenester eller tjekke din mail, sociale medier og køre Windows-apps.

Har du behov for at køre tungere software, som de mere krævende spil, vil du nok have behov for standardversionen med x86-arkitekturen indbygget.

Læs også: Windows gennem tiderne

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.