Her er de digitale pionerer

I den digitale verden er der ligesom i den fysiske pionerer for en bestemt periode, tid eller bølge. Lørdag 8. november markeres flere steder i verden som »Aaron Swartz Day«.

Lørdag 8. november er der flere steder i verden inviteret til »Aaron Swartz Day«, fordi det er den afdøde internetaktivists fødselsdato. Folk fra internetmiljøet samles til såkaldte »hackatons«, men også for at sende et signal om hans kamp for det fri og åbne internet. Han er blevet kaldt internettets vidunderdreng, geni, hacker og aktivist. Var med i udviklingen af den sociale nyhedsside Reddit og blev senere kendt som internetaktivist og forkæmper for et åbent internet. Han kæmpede bl.a. for at gøre juridiske og akademiske dokumenter tilgængelige digitalt og blev i 2011 sigtet for ulovligt at have hentet store mængder videnskabelige artikler med henblik på at udgive dem – og risikerede 35 års fængsel og en bøde på én mio. dollar, knap seks mio. kroner, hvis han blev dømt. Sagen var endnu ikke afsluttet, da Aaron Swartz begik selvmord 11. januar 2013.  Fold sammen
Læs mere

De dyrkes som frontfigurer, digitale pionerer og kendte personer, der har sat deres præg på udviklingen i i den digitale tidsalder.

I den digitale verden er der ligesom i den fysiske mange personligheder, der beskrives som pionerer for en bestemt periode, tid eller bølge. Og de hylde eller mindes ofte med særlige begivenheder og fejringer af deres mærkedage.

I dag, lørdag 8. november er der flere steder i verden inviteret til »Aaron Swartz Day«, fordi det er den afdøde internetaktivists Aaron Swartz' fødselsdato.

Han er blevet kaldt internettets vidunderdreng, geni, hacker og aktivist - og var med i udviklingen af den sociale nyhedsside Reddit. Aaron Swartz kæmpede bl.a. for at gøre juridiske og akademiske dokumenter tilgængelige digitalt, og blev i 2011 sigtet for ulovligt at have hentet store mængder videnskabelige artikler med henblik på at udgive dem – og risikerede 35 års fængsel og en bøde på 1 mio. dollar, hvis han blev dømt. Sagen var endnu ikke afsluttet, da Aaron Swartz begik selvmord 11. januar 2013.

Ligesom Aaron Swartz, der er blandt de personer, der er listet i Internet Hall of Fame, bliver flere personligheder billeder på en særlig bølge i den digitale tidsalder. Læs om et udpluk af dem herunder - eller klik dig gennem dem i artiklens billedfelt.

Sir Tim Berners-Lee: Kendt som manden bag World Wide Web. Englænderen præsenterede ideen til World Wide Web i 1989. Dengang stod han i spidsen for et forskerhold ved det europæiske laboratorium for partikelfysisk CERN i Schweiz, da han foreslog en ny måde at bruge det internet på med World Wide Web, nemlig hypertekst, som med et klik gør det muligt at springe et andet sted hen og finde nye ting. Selve internettanken blev allerede udtænkt i 1960erne af det amerikanske militær ud fra ideen om et decentralt net af computere, som kunne »tale« sammen. Tim Berners-Lees ide gik på forbinde internet med hypertekst, som med et klik gør det muligt at springe et andet sted hen og finde nye ting. Tim Berners-Lee er stadig kendt som manden bag det internet, vi kender i dag – og ham, der gjorde det brugervenligt og åbnede det for verden. Han skabte grundlaget for det sociale internet og forudsagde, at det skulle være et medie, hvor folk mødes, læser og skriver sammen. I 1992 blev World Wide Web frigivet af CERN. I dag Tim Berners-Lee kendt som fortaler for det åbne og fri internet – og var en af Aaron Swarz’s inspirationskilder.

 

Marc Andreessen: IT-iværksætteren og investoren, der blev kendt for at medvirke til at udvikle Mosaic, som var den første udbredte webbrowser. Det blev senere til Netscape Navigator, der dengang tog over som den mest udbredte webbrowser, og han var dengang med til at gøre internettet folkeligt. Senere kom Microsoft-stifter Bill Gates med Internet Explorer, og så kom Larry Page og Sergej Brin med Google, der blev den mest dominerende, ligesom selskabet har præget internettet med en lang række tjenester, der i dag sætter sit præg på de fleste internetbrugeres daglige færden digitalt.

Tim O’Reilly: Stod bag udtrykket »Web 2.0« og den sociale bølge, der skyllede ind over nettet de første år efter årtusindeskiftet.  Her blev menneskets basale behov for at interagere socialt for første gang understøttet af digitale værktøj. Bølgen har fået flere betegnelser, herunder »Web 2.0« anført af irske Tim O’Reilly, der er stifter og adm. direktør for O’Reilly Media Inc., der i 2004 holdt en konference med titlen Web 2.0, hvorefter han skrev artiklen »What is Web 2.0?«. Begge dele blev afsæt til begrebets udbredelse og handler især om et internet, hvor bruger bidrager i stedet for alene at være modtagere. I dag er Tim O’Reilly også blandt fortalerne, der mener, at data vil være bedre til at lave politik end det politiske system: En slags »algorithmic regulation«.

»Dig«: Med det sociale internet blev den enkelte internetbruger pludselig den vigtigste i den digitale verden. Nu kunne alle, der valgt at bruge internettet, dele information, og de kunne organisere sig nationalt og globalt i kampen for en sag, i debatten om alt mellem himmel og jord og for underholdningens skyld. De fik dermed en ny autoritet, fordi de overfor både regeringer, private virksomheder og magtfulde personligheder i verden kunne gøre sig gældende digitalt. Det har der været flere eksempler på i lande, hvor internettet viser nye veje for at kæmpe for demokratiet. Der har været eksempler på, hvordan privatpersoner i digital samlet flok har sat ind med overbevisende magt over for virksomheder, de vil ramme for ikke at behandle dem ordenligt. Men der har også været eksempler på, hvordan privatpersoner går over grænsen og udnytter de muligheder til at chikanere og forfølge folk. Bølgen med fokus på den enkelte bruger af internettet blev bl.a. markeret, da Time Magazone i 2006 udnævnte årets person til at være »dig« med ordet »You« trykt på forsiden.

Mark Zuckerberg: Er kendt som manden bag Facebook og er stadig topchef i selskabet, der står bag verdens største sociale netværk, der i dag har flere end 1,3 mia. aktive brugere hver måned. I februar var det ti år siden, Facebook blev lanceret i sin første version som et amerikansk universitetsnetværk. Det er i høj grad Facebook, der har lært internetbrugere at dele sig selv – i form af statusopdateringer med link, tekst, billeder og video – og at »like« andres delinger. Det har lært internetbrugere om at have »venner« digitalt og på den måde forbinde sig på tværs af kloden. Det har til gengæld også lært folk, at delingen nogle gange kan blive for meget, at de kan fortryde dem flere år senere, og at internetbrugere ikke længere selv er herre over, hvordan de ting, de har delt på internettet, bliver sendt videre i den digitale verden. I dag er Mark Zuckerberg også kendt som stifteren af organisationen Internet.org, der vil udbrede internet til de dele af verden, hvor knap to tredjedele af verdens befolkning fortsat ikke har netadgang. Dermed vil han da også kunne bane vejen for flere brugere af Facebook.

Aaron Swartz: Er kendt som internettets vidunderdreng, som geni, som hacker og som aktivist. Allerede som teenager lavede sin egen variant af et onlineleksikon forud for Wikipedia og medvirkede til udviklingen af RSS-teknologien. Senere var han involveret i udviklingen af den sociale nyhedsside Reddit, som blev solgt til medieselskabet Conde Nast og på det tidspunkt gjorde ham til en velhavende 19-årig. Aaron Swartz blev senere mere kendt som internetaktivist og forkæmper for et åbent internet – og kæmpede mod flere af myndighedernes forsøg på at regulere det. I den forbindelse kæmpede han for at gøre juridiske og akademiske dokumenter tilgængelige digitalt for alle, og blev i 2011 sigtet for ulovligt at have hentet store mængder videnskabelige artikler fra en database hos MIT med henblik på at udgive dem – og risikerede 35 års fængsel og en bøde på 1 mio. dollar, hvis han blev dømt. Sagen var endnu ikke afsluttet, da Aaron Swartz begik selvmord.

Den unge digitale pioner Aaron Swartz er fortsat et billede på kampen for at sikre friere adgang til information på internettet og kampen mod regulering af det. Der er lavet en amerikansk dokumentarfilm om Aaron Swartz »The Internet’s Own Boy«, der skildrer hans kamp – dog primært via kilder på hans side af sagen. Den havde premiere i biografer i USA i juni, men blev også udgivet på internettet, hvor den stadig findes på videosiden Youtube.
Aaron Swartz blev født 8. november, og på den da afholdes der »Aaron Swartz Day« flere steder i verden – primært i amerikanske byer, men også i Berlin, Kathmandu og Buenos Aires, hvor folk fra internetmiljøet samles til såkaldte »hackatons« for at udvikle og udveksle ideer.

Edward Snowden: Den den tidligere efterretningsansatte, der satte privatliv på dagsordenen i 2013 med afsløringer af graden af myndigheders overvågning af internetbrugere verden over. Det er han både blevet berømt og berygtet for. Pt. befinder han sig i Rusland og har søgt om asyl i EU.