Henrik Svensmark blev erklæret død af nettet

I minutterne efter klimaforskerens ildebefindede for åben skærm kæmpede dansk Wikipedia for at holde misinformationen ude.

Illuminati er en hemmelig orden, der styrer hele verden. [Citation needed] Skærmbillede fra Wikipedia versions-visning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"HENRIK SVENSMARK ER NETOP BLEVET MYRDET AF ILLUMINATI. PÅ ÅBENT TV"

Sådan lød hele det danske Wikipedia-opslag om klimaforskeren, som man kan være blevet mødt med, hvis man som opskræmt TV-seer var gået på nettet for at finde ud af mere om manden umiddelbart efter hans dramatiske ildebefindende for åben skærm.

Ikke alene erklæres Svensmark død - skylden skydes på et af konspirationsteoretikernes yndlingsofre: Illuminatierne.

Den upassende gravskrift er føjet til Wikipedia klokken 21.33, og den blev et minut senere ændret tilbage til den længere artikel om klimaforskeren, som også er den, man kan læse i dag ved opslag på Henning Svensmark i Wikipedia

Endnu en skribent tilføjer klokken 21.35 et "død 13. december 2009" i toppen af artiklen, hvilket i høj grad må siges at være et skoleeksempel på den type Wikipedia-informationer, der mangler kilde. Normalt angives det med anmærkningen [citation needed], der som udtryk for manglende troværdighed efterhånden er på højde med det gode gamle, [I øjet på Karl den 12].

21.38, tre minutter senere, er tilføjelsen om Svensmarks dødsdato slettet - af en anden wikipedia-redaktør end den, der slettede Illuminati-vanviddet.

Dødsdatoen vender tilbage seks minutter senere, 21.46, med samme afsender som før, og ændres i samme minut tilbage. Nu er en tredje wikipedia-redaktør kommet på banen for at holde Svensmark i live.

21.47 er Svensmark død igen, kort efter genopstået med hjælp fra en fjerde redaktør.

Samtidig låses artiklen af en af de fire skribenter, der prøver at holde dødsdato-spammeren stangen.

Normalt er Wikipedia-artikler under løbende redigering, men de kan under netop disse vilkår låses af en skribent, der erklærer "Redigeringskrig" og giver opslaget beskyttelse mod ændringer, indtil en diskussion har fundet sted.

I tilfældet Svensmark er siden gjort "semibeskyttet", så navngivne skribenter med en længere forhistorie på Wikipedia kan skrive i den. Men man kan ikke længere oprette et brugernavn til lejligheden og bare fyre løs, sådan som man eller kan i langt de fleste opslag på dette mærkværdige fænomen, som et brugeroprettet internet-leksikon er.

Åbenhed på godt og ondt

14 minutter varede redigeringskrigen om Svensmarks dødsdato, og mindst fem navngivne skribenter nåede at være involveret plus en eller flere anonyme brugere. Og udfaldet af krigen blev noget, der lige nu ser ud til at være sandheden, så vidt som vi kender den.

Man kan både se redigerings-krigen om Henrik Svensmarks død som udtryk for, at Wikipedia virker og at det ikke virker. På den ene side blev der givet plads til groteske misinformationer. På den anden side blev de rettet næsten med det samme og gentagelser forsøgt undgået.

Uanset om man hælder til, at systemet virker eller ej, så ligger hunden begravet i det gennemførte åbenhedsprincip. Wikipedia søger ikke at skjule sine fejl: Alle versioner af Svensmark-arktiklen er tilgængelige gennem den omfattende "historik-"funktion, der registerer alle tidligere versioner af alle artikler og viser hvem, der har ændret hvad.