Hawking: Jeg har løst dilemma om sorte huller

Den verdensberømte fysiker Stephen Hawking har netop fremlagt en ny teori for sorte huller. Han mener at have løst en gåde inden for fysikken kaldet ’informationsparadokset’.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: SALVATORE DI NOLFI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stephen Hawking er en af verdens førende teoretiske fysikere og er både kendt for sine teorier om sorte huller og for at lide af nervesygdommen Amyotrofisk lateral sklerose (ALS), der har ødelagt hans naturlige taleevne og bundet ham permanent til sin kørestol.

Læs også: Forskere: Tidsrejsende efterlader måske spor på Facebook

Nu kan en ny teori fra den verdensberømte fysiker måske løse en gåde inden for fysikken kaldet 'informationsparadokset’.

Det skriver Videnskab.dk

Informationsparadokset er en konflikt imellem to teorier inden for fysikken.

Einsteins generelle relativitetsteori forudsiger, at den fysiske information om et stof bliver ødelagt, hvis det bliver slugt af et sort hul, men kvantemekanikkens love bestemmer samtidig, at information ikke kan ødelægges.

Læs også: Sådan dør du i et sort hul

For at løse dette paradoks mener Hawking nu, at informationen aldrig når ind i det sorte hul.

»Jeg foreslår, at informationen ikke bliver opbevaret på indersiden af det sorte hul, som man måske skulle tro, men på dets grænse, begivenhedshorizonten,« sagde Stephen Hawking ved et foredrag i Stockholm.

Læs også: Kom helt tæt på Stephen Hawkings forunderlige liv

Informationen bliver ifølge Stephen Hawking opbevaret i begivenhedshorisonten som to-dimensionelle hologrammer, der kaldes 'supertranslationer'. I denne tilstand bliver informationen dog kaotisk og ubrugelig.

»I praktisk henseende bliver informationen tabt,« sagde Stephen Hawking.