Havsalt er det nye kildevand

Havsalt er saltfamiliens dyre dobbeltgænger - hverken sundere eller mere naturlig, konkluderer ny undersøgelse.

Havsalt er måske smartere end almindeligt salt - men det er altså ikke sundere. Fold sammen
Læs mere
Foto: AKHTAR SOOMRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer ud på ét, om du salter dit blødkogte æg med almindeligt bordsalt eller salt fra de syv have. Havsalt er hverken mere naturligt eller sundere, skriver BBC. Tvært i mod er det akkurat lige så usundt som helt almindeligt salt.

Det konkluderer en undersøgelse foretaget for to britiske forbrugerorganisationer.

Ligesom kildevand er en dyrere og smartere udgave af postevand, er havsalt altså den dyrere dobbeltgænger i salt-familien.

Undgå for meget salt

En kost med for meget salt kan være med til at give forhøjet blodtryk og øge risikoen for hjertestop og andre hjertesygdomme.

Forskerne bag den britiske undersøgelse analyserede den kemiske sammensætning i flere forskellige gourmet-udgaver af salt og sammenlignede dem med helt almindeligt bordsalt.

Alle udgaverne indeholdt stort set 100 procent natriumklorid (salt) og var lige skadelige for helbredet i store mængder

Professor Graham MacGregor fra Wolfson Institut for Præventiv Medicin kalder det en skændsel, at stjernekokke alligevel opfordrer til at bruge det særlige hav- eller klippesalt.

- Det vigtige besked er, at man ikke behøver, at tilføje salt til sin mad. Mad uden salt smager meget bedre. Der er i forvejen rigeligt med salt i frugt, grøntsager, kød og fisk, siger han ifølge BBC.

Kan forebygge 600 dødsfald

Ifølge Hjerteforeningen ville det forebygge godt 600 dødsfald om året, hvis danskerne nedsatte deres forbrug af salt med tre gram per dag.

For at spare på salten, er et godt råd at smage på maden, før man salter den. Måske er det ikke nødvendigt med mere salt? Et andet råd er at bruge flere krydderier i madlavningen, for at skjule, at der ikke er så meget salt i som sædvanlig.