Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kommer ud på ét, om du salter dit blødkogte æg med almindeligt bordsalt eller salt fra de syv have. Havsalt er hverken mere naturligt eller sundere, skriver BBC. Tvært i mod er det akkurat lige så usundt som helt almindeligt salt.
Det konkluderer en undersøgelse foretaget for to britiske forbrugerorganisationer.
Ligesom kildevand er en dyrere og smartere udgave af postevand, er havsalt altså den dyrere dobbeltgænger i salt-familien.
Undgå for meget salt
En kost med for meget salt kan være med til at give forhøjet blodtryk og øge risikoen for hjertestop og andre hjertesygdomme.
Forskerne bag den britiske undersøgelse analyserede den kemiske sammensætning i flere forskellige gourmet-udgaver af salt og sammenlignede dem med helt almindeligt bordsalt.
Alle udgaverne indeholdt stort set 100 procent natriumklorid (salt) og var lige skadelige for helbredet i store mængder
Professor Graham MacGregor fra Wolfson Institut for Præventiv Medicin kalder det en skændsel, at stjernekokke alligevel opfordrer til at bruge det særlige hav- eller klippesalt.
- Det vigtige besked er, at man ikke behøver, at tilføje salt til sin mad. Mad uden salt smager meget bedre. Der er i forvejen rigeligt med salt i frugt, grøntsager, kød og fisk, siger han ifølge BBC.
Kan forebygge 600 dødsfald
Ifølge Hjerteforeningen ville det forebygge godt 600 dødsfald om året, hvis danskerne nedsatte deres forbrug af salt med tre gram per dag.
For at spare på salten, er et godt råd at smage på maden, før man salter den. Måske er det ikke nødvendigt med mere salt? Et andet råd er at bruge flere krydderier i madlavningen, for at skjule, at der ikke er så meget salt i som sædvanlig.