Havisen var mindre før fabrikker og biler

For 8.000 år siden var den arktiske havis endnu mindre end i dag. Det har danske og italienske forskere vist med smart metode.

Foto: MARIO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den globale opvarmning galopperer derudad, og en af de tydeligste konsekvenser ses på den arktiske havis, der for få dage siden nåede ned på den næstmindste udbredelse, der nogensinde er observeret.

»Nogensinde« betyder i denne forbindelse siden 1979, da man indledte systematiske målinger af havisens areal fra satellit.

Nu kan dansk og italiensk forskning imidlertid sandsynliggøre, at den arktiske havis faktisk har haft endnu mindre omfang, og det i en tidsalder, da menneskets indflydelse på klimaet var minimal.

Det var under det såkaldte klimatiske optimum for ca. 8.000 år siden, da middeltemperaturen lå et par grader over nutidens gennemsnit.

Det har isforskere tilknyttet Niels Bohr Institutet og Ca’ Foscari-universitetet i Venedig opdaget ved hjælp af skarpsindige analyser af grønlandske iskerner.

Læs også: Forskere forbløffes over arktisk rekordvarme

I isen aflejres bl.a. de enkelte års temperatur og nedbør i form af små kemiske spor. Det samme gør omfanget af den omkringliggende havis.

Det har nemlig vist sig, at havisen efterlader sig spor inde på land i form af stoffet brom, der findes i højere koncentrationer i havis end i åbent hav, og som kan transporteres gennem luften.

Så ekstra høje koncentrationer af brom i indlandsisens årelag er tegn på, at havisen på det pågældende tidfspunkt har haft et særligt stort areal og volumen.

Læs også: Svindende havis driver isbjørne mod bygder

»Med denne teknik kunne vi udfylde hullerne og rekonstruere havis-niveauet tilbage i tiden. Da iskernerne indeholder detaljeret viden om fortidens klima, kunne vi sammenholde havis-niveauet med klimaet, og vi kunne se, hvordan havisen reagerer på klimaforandringerm,« udtaler Paul Vallelonga, lektor på Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet.

På den baggrund fandt forskerne, at havisen var endnu mindre for 8.000 år siden end i dag.

»Vi har altså før været i den situation, at havisen svandt ind, så der blev mere og mere åbent hav i Arktis om sommeren. Så vi er endnu ikke udenfor normaltilstanden i det arktiske område, men spørgsmålet er, om den øgede opvarmning fra drivhusgasserne vil føre til en hurtigere forsvinden af havisen, end vi har oplevet førhen,« siger lektoren i en pressemeddelelse.

De lidt højere temperaturer under det klimatiske optimum skyldtes efter alt at dømme, at jordkloden pga. en lidt anden hældning i forhold til Solen dengang fik kraftigere solindstråling, end tilfældet er i dag.

Det dansk-italienske forskningsresultat er netop offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.