Hash kan gøre dig psykotisk

Hashrygere har 40 procent større risiko for at udvikle psykoser sammenlignet med "ikke-rygere", viser ny britisk forskning.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hash bliver af mange betragtet som et forholdsvis uskadeligt rusmiddel. Men nu slår britiske forskere fra Bristol Universitet fast, at Hashrygere øger deres risiko for at udvikle psykotiske sygdomme med 40 procent, skriver BBC.

Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det britiske lægevidenskabelige tidsskrift the Lancet.

Danske forskerne slår ydermere fast som tillæg i artiklen, at omkring 800 tilfælde af skizofreni i Storbritannien direkte kan forbindes med hashrygning.

Risikoen for at udvikle skizofreni eller psykoser er stadig lav understreger Bristol-forskerne. Men fordi hashrygning er blevet så udbredt, regner de med, at op til 14 procent af alle psykotiske tilfælde blandt unge mennesker skyldes hashrygning.

Forbehold

Forskerne kan dog ikke udelukke, at den høje frekvens af psykoser og skizofreni blandt hashrygere kan skyldes, at man har større tendens til at begynde et hash-misbrug, hvis man er psykisk syg.

- Men lige meget hvad, har vores studier fundet en klar sammenhæng og det er derfor på sin plads at advare befolkningen om de mulige risici, siger lederen af forskerholdet professor Glyn Lewis.

I 2004 blev hash i Storbritannien "nedgraderet" fra at være et kategori b rusmiddel til kategori c. Det betyder i praksis, at det er umuligt at blive arresteret for besiddelse af hash i mindre mængder, skriver BBC.

Landets nye premierminister Gordon Brown har dog luftet ideen om at opgradere hash til et kategori b rusmiddel igen, efter det er kommet frem, at hash-forbruget på det seneste er steget.

Man regner med at omkring to millioner briter ryger hash regelmæssigt.