Har vi brug for mammutmobilen?

Asus Fonepad er en hybrid mellem en smarttelefon og en tavlecomputer. Det virker ikke som noget, verden har brug for, men så er det heldigt, at den også kan fungere som billigt alternativ til en iPad mini.

Asus nye Fonepad er et sælsom blanding mellem en smarttelefon og en tavlecomputer. Men den har sine markante fordele. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOSHIKAZU TSUNO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal passe på, hvad man ønsker sig. Jeg husker, at jeg på et tidspunkt undrede mig over, at man ikke tilføjede en ringefunktion til de populære tavlecomputere. Altså, man skulle jo i forvejen sætte et SIM-kort i.

Nu har Frankenstein så skabt sit monster, og det er langtfra et produkt, man kan bruge som telefon. Til gengæld er det en ganske habil minitavlecomputer.

Den primære grund til, at ASUS Fonepad dumper som mobiltelefon, er, at den er gigantisk. Koloenorm. Den passer ikke i din hånd, og den kan ikke være i dine lommer. Og ikke mindst er det et trist og akavet syn, når man prøver at bevæge den op til hovedet og føre en samtale.

Hvis du sætter et headset i tavlen, kan det redde dig fra nysgerrige blikke på gaden. Men du skal stadig have et sted at gøre af syvtommer-spækbrættet.

Så den foreløbige konklusion er, at man ikke kan få alt. Man kan ikke få én enhed, som både er tavlecomputer og telefon. Derfor tager vi fat i ASUS Fonepad som en minitavlecomputer, som nogen ved samlebåndet uforvarende er kommet til at smide en mobiltelefon ned i, før den blev limet sammen. Den manglende understøttelse af ekstern mikrofon er en del af et pudsigt trekløver af mangler hos Fonepaden. Anden del består i, at den sjove hybrid ikke har 4G. Det forekommer underligt, for hvad enten Fonepad definerer sig som en smarttelefon eller en tavlecomputer, understøtter de konkurrerende produkter 4G. For slet ikke at nævne at det er noget, som danske såvel som udenlandske operatører satser på i øjeblikket.

Sidste gren af manglernes treenighed er kameraet. Her definerer Fonepaden sig nærmest som en bærbar computer, for den har kun et kamera på forsiden. Dermed kan det reelt kun bruges som webcam til Skype og lignende, for det bliver simpelthen for underligt, hvis man skal til at vende den om for at tage billeder. Man kan kritisere opløsningen på sølle 1,2 megapixel, men det er i princippet ligegyldigt, fordi kameraet er det samme.

Absurd billigt alternativ

Fonepad er et af de få mobile produkter, man kan få herhjemme med Intel-indmad. Nærmere bestemt en Atom-processor på 1,2 gigahertz. Om det lige er det, der er tungen på vægtskålen, skal være usagt. Under alle omstændigheder kører maskineriet som en kniv i blødt smør, og tavlecomputeren er lige så hurtig, som man kunne forvente.

Skærmen er skarp, og Android-systemet er rigtig fint integreret på trods af apparatets pudsige størrelse. Hele herligheden er desuden pakket ind i et tilsyneladende robust og lækkert ydre.

Og så har apparatet én altoverskyggende fordel; den er absurd billig. For under 2.000 kroner kan du erhverve dig Asus' hybridprodukt. Og det er en yderst konkurrencedygtig pris for en syvtommertavlecomputer med mobildata - og så oven i købet telefon, hvis det skulle friste.

Hvis du overvejer at investere i en såkaldt minitavlecomputer, er Fonepaden ikke et dumt bud. Dens største konkurrenter er iPad mini og et par alternativer på Android-fronten. Men fælles for dem alle er, at du typisk skal op i et andet prisleje for at få mobildata med.

Du må kigge andre steder, hvis du har brug for 4G. Men hvis du vil have en billig smarttelefon, der er tre en halv gange så stor som den, du har nu, eller hvis du bare vil have et røverkøb af en minitavlecomputer, som på trods af få mangler fungerer fint til det, den skal, så hav Fonepaden in mente.

Og så bliver det spændende at se, om dette bliver forløberen til noget, der rent faktisk lykkes med at kombinere din telefon og din tavlecomputer. Det er dog svært at være optimistisk efter at have tilbragt tid med Fonepaden.

ASUS fonepad

  • 7" tablet med telefon
  • 1,2GHz Intel Atom CPU
  • Android 4.1
  • 3G
  • 8 eller 16 GB indbygget hukommelse med mulighed for at udvide
  • Pris: Lige under 2.000 kroner