Har jeg husket at sætte p-ringen?

Det spørgsmål burde mange kvinder stille, for de ved for lidt om prævention.

Sådan ser en p-ring ud. Foto: Fra praeventionssiden.dk Fold sammen
Læs mere

P-stav, p-ring og p-plaster. Danske kvinder ved ikke nok om moderne præventionsmidler.

En omfattende international undersøgelse, der netop er offentliggjort på verdenskongressen i Kuala Lumpur for gynækologer og jordemødre viser, at 70 procent af de adspurgte kvinder betragter sig selv som meget vidende om prævention.

Virkeligheden ser dog noget anderledes ud.

- Går man kvinderne på klingen ved de stort set ingenting om moderne prævention, siger ledende overlæge og faglig leder i Sex og Samfund, Charlotte Wilken-Jensen.

Den internationale undersøgelse omfatter 7000 kvinder mellem 16 og 40 år fra 14 lande - herunder Danmark, Norge, Sverige og Finland.

Kun 11 procent af dem ved, at man kan beskytte sig mod graviditet og få mindre hormonindhold med p-ringe, p-stave og plastre, som ikke skal huskes hver dag. Og det er primært de højtuddannede, der har den viden.

Lægerne skal oplyse

Trefjerdedele af kvinderne mener, at det er lægernes opgave at oplyse om de nye præventionsformer.

- Men det gør vi ikke, fordi vi går med en indbildt tro på, at det har skolen og forældrene gjort. Men det har de ikke. For mange af dem er heller ikke fortrolige med de nye præventionsformer, siger Charlotte Wilken-Jensen.

God viden om det gamle

P-piller, spiral og kondomer er til gengæld noget, de adspurgte kender til.

Men de bryder sig ikke om at tage disse midler på grund af mistillid til sikkerheden og eventuelle bivirkninger.

Og det er manglen på viden, der får kvinderne til at vælge præventionen fra. En tredjedel af de danske kvinder i de fødedygtige alder bruger slet ikke prævention af mangel på viden, viser undersøgelsen.

- Kvinderne ved ikke, at der i dag findes prævention til alle faser i livet, siger Charlotte Wilken- Jensen.

Går mere op i mobilen

Hun bliver bakket op af privatpraktiserende gynækolog Christine Felding, der mener, at kvinderne ikke erkender deres manglende viden om prævention.

- Mange opdager først tingene, når de har brug for dem, og har man brugt det samme præventionsmiddel i mange år, så tænker man nok ikke på, at der er kommet nye og smartere metoder ti. Det er nok også én af årsagerne til, at kvinderne ifølge undersøgelsen går mere op i valg af mobiltelefoner, festtøj og hårtørrere end prævention.