Hans og Grete i Andesbjergene

Inkaerne fedede udvalgte børn op i årevis, inden de blev ofret til solguden. Det viser DNA-analyser af hår fra tre mumificerede børnelig fundet i Argentina.

BARCELONA: Historien om børnene fra Llullaillaco er som et grumt folkeeventyr, blot uden happy end:

En skønne dag sidst i 1400-tallet begav en dreng på syv år og en pige på seks sig ud på en lang rejse. Med på turen, der formentlig gik fra Inkarigets hovedstad Cuzco i Peru, var deres 15-årige barnepige og et følge af præster.

Efter en vandring henover Andesbjergene nåede de adskillige måneder senere frem til Llullaillaco ved det nordlige Argentinas grænse til Chile. Den sidste del af rejsen gik op til toppen af den enorme vulkan. Og her på et plateau 6.700 meter over havet mødte de tre børn den skæbne, de forlængst var blevet udvalgt og forberedt til.

Som ofre til solguden blev de først bedøvet med cocablade og chicha (majsbrændevin) og derefter levende begravet på bjergtoppen omgivet af rige offergaver. Den lille dreng dog først efter at være svøbt så stramt i et tæppe, at han blev mast ihjel.

Kostvaner

Da arkæologer fandt de tre mumificerede børnelig i 1999, vakte det da også behørig opsigt. I årene forinden havde andre mumiefund ganske vist allerede bevist inkaernes menneskeofringer. Men det ekstreme klima på Llullaillaco havde bevaret ligene usædvanlig intakte, og især barnepigen syntes hvert øjeblik at kunne vågne op fra sin århundredlange Tornerosesøvn.

Så perfekte var mumierne, at forskere fra det britiske Bradford Universitet afstod fra at tage prøver af tænder og knogler, da de for et par år siden gik i gang med at analysere DNA og stabile isotoper. I stedet nøjedes de med hår, og det viste sig rigeligt til at føje endnu et makabert element til historien.

Ud fra sammensætningen af kul, nitrat, ilt og brint kunne man bl.a. fastslå, at børnene begyndte at spise markant bedre omkring et år inden ofringen. Mens den tidligere havde stået på kartofler – fattigmandskost – fik de pludselig masser af majs og tørret lamakød. Børnene var med andre ord blevet fedet op, viser forskernes netop offentliggjorte resultater.

Udsendte medarbejdere

»Det er rystende, at man i Inka-staten udvalgte og forberedte de uvidende børn allerede over et år inden, de blev ofret,« siger forskerholdets leder, Andrew Wilson til BBC.

Hvorfor de blev fedet op, ved man ikke. Men når børnene blev ofret, var det sandsynligvis for at fungere som menneskenes udsendte medarbejdere i det hinsidige. Og man kan gætte på, at de helst skulle se ordentlig ud med rigeligt sul på kroppen, når de trådte frem for solguden med deres ærinde.

Børnene fra Llullaillaco er udstillet på Museo de Arqueología de Alta Montaña i den argentinske delstat Salta. Se billeder af børnene ved at følge linket til højre herfor.