Halv mio. kunder skal give gratis trådløst net til andre kunder

TDCs kabel-TV-selskab vil gøre adgangen til næsten en halv million husstandes netværk gratis for andre TDC-kunder, der passerer forbi. Måske kan ideen spredes til udlandet.

Tanken bag YouSees nye forsøg er den samme som vist her på billedet: Når man kommer forbi med sin bærbare PC eller smartphonetelefon, vil man gratis kunne koble sig på nettet hos de huse, man passerer, som også er YouSee-kunder, uden at gæsterne tager kapacitet fra hjemmets net. Der er dog næppe mange YouSee-net i disse telte på Gals Klint Camping i Middelfart. Arkivfoto: Claus Fisker, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

4.000 jyske husstande skal hen over sommeren som forsøg lægge grunden til et landsdækkende net af gratis, trådløse forbindelser. Går det godt, kan det brede sig til udlandet.

Det er Danmarks største kabel-TV-selskab, det TDC-ejede YouSee, som i juni og tre måneder frem i samarbejde med Varde Antenneforening og de omkring 4.000 bredbåndskunder vil afprøve mulighederne ved, at hver husstands trådløse router ud over at betjene husstanden selv vil få ekstra kapacitet, så andre YouSee-kunder også kan bruge forbindelsen.

Koster og suger ikke ekstra

Bliver det en succes, håber YouSee at kunne bygge et landsdækkende net op i løbet af 2014. YouSee har omkring 430.000 husstande som bredbåndskunder.

»Dette vil være en ekstra funktionalitet, som man selvfølgelig ikke skal betale ekstra for. Rent praktisk lægger vi et nyt bredbåndsprodukt oven på, hvad man allerede har. Har man f.eks. en 20 megabitforbindelse, lægger vi yderligere 10 megabit på, så den almindelige bredbåndsforbindelse overhovedet ikke påvirkes. Og vi kan stille dette til rådighed fra centralt hold, så det kan ret hurtigt udbredes, så snart vi ser, at det virker. Selvfølgelig vil man også kunne melde sig fra, men erfaringer fra andre lande viser, at meget få ønsker at melde fra,« siger udviklingsdirektør Anders Blauenfeldt, YouSee, til Berlingske.

Han anslår, at flertallet af YouSee-kundernes trådløse routere umiddelbart kan bruges, så kun et mindretal vil skulle skiftes.

Spredt dækning

Det vil i sagens natur være ret spredt, hvor man kan bruge muligheden.

»Ja, det vil være spredt. Derfor skal vi finde ud af, om vi er nødt til at lave et egentligt dækningskort, eller om den enkelte bruger blot skal søge efter »YouSee Wifi« eller et tilsvarende genkendeligt navn i det område, man er,« siger Anders Blauenfeldt.

Det er ifølge ham for tidligt at sige, om det på et tidspunkt også kunne gælde offentlige områder, hoteller m.m. Her vil YouSee i givet fald konkurrere med TDCs egne Hotspot-abonnementer, som dog også kan bruges i f.eks. tog, hvor der næppe bor mange YouSee-kunder.

Kendt fra udlandet

Europas største teleselskab, tyske Deutsche Telekom, har netop indgået samarbejde med spanske Fon. Kunderne giver her en del af deres båndbredde, så andre kan bruge den, når de kommer forbi. Dermed får tyske kunder nu adgang til otte millioner Fon-hotspots i f.eks. Frankrig, Storbritannien og Holland. I Tyskland er der knap 6.000 af slagsen, men det skal i 2016 nå op på 2,5 millioner.

Også i USA har flere kabel-TV-selskaber planer om eller driver allerede sådanne trådløse ekstranet, og ifølge YouSee viser analyser fra Storbritannien, at disse betragtes som en af de tre mest populære ekstratjenester blandt bredbåndskunderne.

»Den største glæde er, hvis vi kan få alle antenneforeninger og kunder på i Danmark. Vi har også tanker om at kunne brede det til udlandet, så man på samme nemme måde kan logge på,« siger YouSees udviklingsdirektør.

Det kræver så samarbejdsaftaler med udenlandske partnere, da YouSee kun er i Danmark?

»Det er helt klart. Men den roaming, som man kender fra mobilverdenen, kunne sagtens vinde indpas i den trådløse wifi-verden,« siger Anders Blauenfeldt.

Måske begrænsning på antallet

Men så snart man er i udlandet, vil det koste noget at bruge...

»Det er for tidligt at sige. Det kræver særlige aftaler,« siger han.

For at kunne bruge de kommende åbne YouSee-netforbindelse vil man skulle logge på med sit YouSee-logon.

»Og det kan godt være, at man som bruger kun kan have f.eks. fem enheder, som kan kobles på udefra. Om det bliver nødvendigt at begrænse antallet, vi vil teste,« siger Anders Blauenfeldt.