Halv million iPhones revet væk

De første salgstal har overrasket analytikere. Siden i fredags har Apple og AT&T solgt over 500.000 af den eftertragtede iPhone, der har skabt en af de største gadget-hypes nogensinde.

Foto: Gabriel Bouys Fold sammen
Læs mere

Det har overrasket de fleste, at iPhone har været så relativ let at få fat i. Da amerikanske Apple-butikker lukkede søndag havde over 80 procent af dem stadig iPhones på lager.

AT&T's 1.800 butikker melder stort set udsolgt allesammen. Over en halvmillion iPhones er blevet revet væk, siden telefonen røg på hylderne i fredags, vurderer analytikere fra Piper Jaffray. Apple selv har endnu ikke offentliggjort officielle tal.

Over 80 procent af iPhone-kunderne vælger den største 8 GB model til 3300 kr. AT&T, som er den eneste operatør der understøtter telefonen, subsidierer ikke telefonen, som man kender det fra de fleste mobiltilbud i Danmark. Men man forpligter sig til et månedligt abonnement på op til 550 kr i to år, hvis man vil have adgang til telefonens funktioner.

iPhone-hackere i fuld sving

Kampen for at hacke iPhonen, så man kan komme uden om den to-årige bindingsperiode hos AT&T, er allerede gået i gang. Hacker-forums som Hackint0sh.org og iPhone Dev Wiki rødgløder i øjeblikket med hacker-indlæg.

Indtil videre har de opfindsomme hackere fundet ud af, at telefonen ikke er fysisk låst med et stykke hardware. Det er altså muligt at slippe uden om AT&T, hvis man ændrer den såkaldte firmware i telefonen - en slags styresystem. Den er dog beskyttet af et password, som hackerne i øjeblikket forsøger at bryde.

AT&Ts systemer nedsmeltede i weekenden

Mens at det var langt lettere end forventet at få fat et eksemplar at iPhonen, har det været langt sværere at få den til at virke. Den store interesse har tilsyneladende overrasket det eneste teleselskab der understøtter telefonen. Lørdag meddelte AT&T, at mange af deres computersystemer havde problemer med at behandle aktiveringsforespørgslerne fra de mange tusind iPhone-kunder, der ville have deres telefon til at virke med det samme, skriver Cnet.com.

Aktivering og oprettelse af abonnement foregår, modsat som vi kender det i Danmark, ikke i butikken men over iTunes hjemme i folks eget hjem. Mange kunder må dog vente i timer og dage, før deres iPhone kan vækkes til live. Det skyldes, at AT&T har store problemer med følge med i den massive efterspørgsel.

Apples mål er at sælge tre millioner iPhones i USA inden årets udgang og 10 millioner ved slutningen af 2008.