Hæderspris til videnskabens vildmand

DNA-professoren Eske Willerslev modtager årets Rosenkjærpris, fordi han kan formidle svært stof om DNA og vores fælles fortid.

Den internationalt anerkendte dna-forsker Eske Willerslev er dette års vinder af DRs Rosenkjærpris og de 40.000 kroner, som følger med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

Forståelsen af DNA-forskning og genteknologi kan få de flestes hjerner til at slå knuder. Men når Eske Willerslev, der er professor ved Københavns Universitets Grundforskningscenter for Geogenetik, giver sig i kast med at forklare, hvordan vores nutid hænger sammen med vores fortid, kan flere være med. Derfor modtager den internationalt anerkendte DNA-forsker årets Rosenkjærpris, som er DRs formidlingspris, forklarer priskomiteens formand, Anders Kinch-Jensen:

- Eske Willerslev er en meget anerkendt og flittig forsker, der i sin formidling skaber store fortællinger om mennesker og menneskeheden med et smittende engagement, som gør, at vi alle kan følge med.

Rosenkjærprisen bliver hvert år uddelt til en fremtrædende forsker eller kulturpersonlighed, som har formidlet et vanskeligt emne på dansk. Den består af 40.000 kroner, og med den forpligter modtageren sig til at holde seks radioforedrag om et vigtigt videnskabeligt eller kulturelt emne.

Eske Willerslev får givetvis ikke svært ved at finde et emne at tale om. Han har blandt andet været medlem af et internationalt forskningshold, som tilbage i 2008 påviste, at der har boet mennesker i det nuværende USA for 14.000 år siden. Han var også med i den forskergruppe, som på baggrund af en 4.000 år gammel, frossen hårtot, som blev fundet i Grønland, har kortlagt det første genom af et oldtidsmenneske tilhørende den nu uddøde Saqqaq-kultur.

Men det er ikke kun som forsker, Eske Willerslev begiver sig ind i ukendt land. Også i privatlivet er han drevet af nysgerrighed og gå-på-mod. Det har blandt andet ført ham på flere polarekspeditioner, ligesom han også har prøvet det vilde liv som pelsjæger i Sibirien. Jagten på eventyrene i naturen har givet den 41-årige forsker mulighed for at leve sin gamle drengedrøm om at blive indianer ud - og derfor er han også tidligere blevet udråbt til »videnskabens vildmand«.

Rosenkjærprisen bliver uddelt 21. november i Koncerthuset i DR Byen, og årets modtager glæder sig:

- Da jeg blev ringet op, troede jeg, det drejede som en medvirken i et DR program. Jeg blev meget overrasket og kneb en lille tåre af bare glæde. Det er en virkelig stor ære at modtage denne pris, som tidligere har tilfaldet nogle af de største danske kulturpersoner og forskere i nyere tid. Jeg kan ikke sige andet, end jeg er pave stolt, siger han til DR.