Hackerne er ude efter dit TV

Sikkerhedshul i Samsungs smart-TV-serie gør det muligt at slette alt - eller kikke ud i din stue.

Et smart-TV er et fladskærmsfjernsyn, som kan kobles på nettet, og hvorigennem man f.eks. kan leje film. Men hackerne kan også kikke indenfor... bogstaveligt. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samsungs serie af smart-TV-apparater rummer et sikkerhedshul i den indbyggede software, som gør det muligt for hackere at slette alt i fjernsynets hukommelse.

Det påviser det maltesiske IT-sikkerhedsfirma ReVuIn, og det rammer især Samsungs TV LED 3D-apparater, som hackerne kan få fuld kontrol over og f.eks. kan aktivere det indbyggede kamera og/eller mikrofon og udspionere ejerne af fjernsynet, ligesom de kan stjæle kontokortoplysninger og andet, der er gemt på fjernsynet.

Samsung er det mest udbredte TV-mærke i mange lande, heriblandt Danmark.

Kreditkortoplysninger ligger på fjernsynet

Smart-TV-apparater er fladskærmsfjernsyn, som ud over at kunne vise TV-programmer har en indbygget brugerflade med småprogrammer, som minder om en PC eller en mobiltelefon. Hvis man kobler fjernsynet til Internettet, får man adgang til selv at gå på nettet på fjernsynet, se film gennem tjenester som Netflix og YouBio, læse f.eks. Facebook-beskeder, købe film og dykke ned i forskellige TV-stationers arkiver eller spille spil.

Men netop på grund af netadgangen ud i verden er der også adgang tilbage til TV-apparatet, som reelt også er blevet en computer.

Hackere er ifølge ReVuIn i stand til at skaffe sig adgang til filer og oplysninger, som lagres i TV-apparatet, herunder historikken i, hvad man har foretaget, og de kan også støvsuge eventuelle USB-drev og -nøgler, som er koblet til fjernsynet.

»Denne særlige sårbarhed påvirker næsten alle Samsung-TV-apparater af de seneste generationer, altså ret mange modeller,« siger Luigi Auriemma fra ReVuIn til The Register.

Advarsler efter eksplosion i TV-salg

TV-bokse og smart-TV-apparater betragtes almindeligvis som immune over for hackerangreb og spionprogrammer. Men det er de ikke.

Samsung har endnu ikke reageret på afsløringerne.

Allerede for et år siden advarede IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, som overvåger den danske del af Internet, om, at der er grund til at bekymre sig en hel del for, hvem der ubeset kikker ind i ens TV gennem ledningerne og hugger adgangsord, kodeord og kreditkortoplysninger.

»2011 skabte et boom i salget af avancerede internetfjernsyn. I 2012 kommer der med sikkerhed enorme problemer. Alle nyere fjernsyn giver f.eks. mulighed for at logge på Facebook, og disse data ligger i fjernsynet. Brugervenligheden er et problem, for vi gider ikke taste oplysningerne ind, hver gang vi logger på f.eks. Playstations net. Og fjernsynene bruger gængse internetbrowsere, men hvor lang tid går der, før de almindelige sikkerhedsopdateringer til dem også er lagt på fjernsynet?« sagde Shehzad Ahmad, chefkonsulent i DK-CERT, til Berlingske.

I januar blev det påvist, hvordan hackere kan lægge spionprogrammer ind på TV-bokse og på den måde enten stjæle eller dele satellitsignalet fra en betalings-TV-kunde.