Hackergruppe i cyberkrig mod Israel

Hackeraktivisterne Anonymous har i weekenden slået til mod de israelske myndigheders netsteder, men det er uvist hvor meget skade der har anrettet.

Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH Fold sammen
Læs mere

For anden gang måtte de israelske myndigheder i weekenden gå i de digitale skyttegrave og forsvare flere af landets officielle netsteder mod cyberangreb fra hackeraktivisterne Anonymous. Aktivisterne angreb blandt andet politiet, sikkerhedsmyndigehderne, immigrant-myndighederne, forsvarsministeriet og det nationale statistikbureau.

Angrebene sker som reaktion på den israelske politik mod Palæstina, men det er vild uenighed om, hvor succesfulde angrebene var. De israelske myndigheder hævder sågar, at angrebene ikke gav væsentlige problemer, men Anonymous selv hævder at have lagt flere af de angrebne netsteder helt ned.

Aktivisterne havde på forhånd annonceret aktionen, der gik under navnet #OpIsrael, og som umiddelbart ser ud til at have været af samme støbning som tidligere angreb fra gruppen. Aktivisterne bruger ofte såkaldte DDoS-angreb, hvor gruppens medlemmer via at stykke software kollektivt bombarderer netstederne med forespørgsler, indtil de de til sidst giver op og bryder sammen. Selv om denne slags angreb kan være nok så ødelæggende, er der dog ikke tale om hackerangreb i klassisk forstand.

Chefen for Israels nationale cyberbureau har kun et skuldertræk til overs for aktionen:

»Det var som vi ventede, og der er næsten ikke nogen reel skade. Anonymous har ikke evnerne til at skade landets vitale infrastruktur. Og hvis det var meningen, ville de nok heller ikke have annonceret angrebene på forhånd. De ønsker snarere at skabe opmærksomhed fra medierne om deres synspunkter.« siger Yitzhak Ben Yisrael til The Guardian.

De israelske eksperter opfattede snarere angrebet som en god øvelse, skriver avisen.

Anonymous hævder dog selv i et tweet at gruppen har hacket banker, og at øvelsen har anrettet skader for over tre mia. dollars. Gruppen står dog alene med den påstand.

Uagtet at angrebet mod Israel ikke umiddelbart ser succesfuldt ud, har Anonymous tidligere anrettet stor skade, når de har foretaget tilsvarende angreb mod andre netsteder. Blandt andet angreb gruppen den 5. oktober sidste år Sverige, hvor flere myndigheder og politiet måtte se deres netsteder synke i knæ under angrebene, der dengang var knyttet til sagen om lækagesitet Wikileaks.

Endnu før det er Anonymous især kendt for angrebene der fulgte efter at en amerikansk domæneudbyder trak stikket til lækagesitet, der måtte søge i landflygtighed på andre domæner for at holde sig selv i luften. Sagen udløste massevis af angreb fra aktivisterne.