Hackere tømte bankkonti for 255 mio.

Syv anklagede sigtes for et af verdens største tyverier, efter at de hackede sig ind i en database med kreditkortoplysninger. Politi i 17 lande har bistået i efterforskningen.

Anklager Loretta Lynch fremlææger på en pressekonference den store hackersag, som nu kommer for retten. Foto: Lucas Jackson, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LUCAS JACKSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT-kyndige kriminelle har tømt bankkonti i 26 lande for sammenlagt 255 millioner kroner.

Anklagemyndigheden i New York, USA, har sigtet syv personer i sagen, mens den ottende mistænkte - sandsynligvis lederen af banden - skal være blevet dræbt i april. De er alle amerikanske statsborgere men kommer fra Den Dominikanske Republik.

»Det er det største tyveri af sin art, som vi nogen sinde har set. I stedet for pistoler og masker brugte denne IT-kriminelle organisation bærbare computere og Internettet,« siger anklager Loretta Lynch.

Slettede maksimumgrænsen

De anklagede hackede sig ind i en database med betalingskort og gik så i gang med at tømme bankkonti verden over. Politiet i 17 lande har bidraget til efterforskningen.

Hackerne havde planlagt indbruddet godt, skriver britiske BBC. Gennem flere måneder forsøgte de at skaffe sig adgang til kreditkortoplysningerne. Derefter slettede de grænsen for, hvor meget man kan hæve på kortene.

Så blev en række personer udstyret med de stjålet kreditkortnumre og PIN-koder, så de kunne få lavet nye kort og derefter besøge hæveautomat på hæveautomat og gå derfra med maksimumbeløbet. I december blev der hævet omkring 25 millioner kroner i 20 landet via 4.500 transaktioner mod Rakbank, som hører hjemme i De Forenede Arabiske Emirater.

I februar skete det samme for Bank of Muscat i ørkenstaten Oman. Her lykkedes det på blot ti timer at hæve over 227 millioner kroner i 24 lande.

Op til ti års fængsel

Ifølge anklageskriftet forsøgte banden at hvidvaske pengene hurtigst muligt ved at åbne en bankkonto i Miami og købe dyre biler og ure.

De syv sigtede står til op mod ti års fængsel.

Det europæiske politisamarbejde Europols kortlægning af alvorlig og organiseret kriminalitet i EU, »SOCTA 2013«, påviste i marts, at større hackerangreb, mere onlinesvindel og mere børneporno bliver en stadig voksende trussel mod EU i takt med, at internetadgangen bliver bedre og bredere, samtidig med at cyberkriminalitet for pengenes skyld vil øge andre typer af lovovertrædelser.

I Danmark satte Beredskabsstyrelsen i april for første gang cyberangreb på top 10-faresignalliste.