Hackere blotlægger gigants software

Softwaregiganten Symantec bliver afpresset af hackere, der allerede har afsløret, at de kan slå hul i virksomhedens populære sikkerhedssystemer.

Foto: JOHN ADKISSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Softwaregiganten Symantec, der står bag et af verdens mest populære computerfjernstyringsprogrammer, PC Anywhere, havde næppe forestillet sig, at deres velvirkende software skulle blive brugt til at slå hul i deres egne sikkerhedssystemer. Men det er ifølge internet tech-magasinet CNet netop, hvad der er sket.

CNet skriver, at Symantec, der også står bag det populære antivirusprogram Norton, selv er blevet offer for et hackerangreb. Én, eller flere hackere under navnet Yamatough, har henvendt sig til Symantec gennem en e-mail, der angav, at hackerne havde stjålet selve kildekoden til PC Anywhere. Får man fat i kildekoden til et program, kan man se, hvordan det er programmeret, og derved ved man, hvordan det arbejder. Kildekoden er selve programkoden, som normalt er beskyttet mod uvedkommende øjne.

I e-mailen kræver hackerne at blive betalt 50.000 dollar for ikke at lægge hele kildekoden til fri afbenyttelse for enhver på internettet. Symantec, der har bekræftet forsøget på at afpresse dem den nævnte sum, svarede i første omgang igen ved at foreslå en afbetaling på 2.500 dollar om måneden over et kvartal. Det endelige beløb skulle så betales, når Symantec følte sig sikre på at den oprindelige kildekode var destrueret.

Modtrækket var et forsøg på at få hackerne til at afsløre sig selv, men forhandlingerne brød sammen, før der var opnået enighed. Et unavngivet amerikansk agentur - formentlig FBI - er i gang med efterforskningen, men i dag rapporterer CNet, at en 1,2 GB stor fil med kildekoden til PC Anywhere er blevet set på det svenske piratsite, Pirate Bay, der via “peer-to-peer”-teknologi deler ulovlige filer af enhver art, de såkaldte Torrent-filer.

Læs også: Det danske internet er blevet farligere

De fleste danske internetforbindelse har ikke adgang til de svenske servere, hvorpå man kan finde Pirate Bays ulovlige filer, men for nationer med adgang betyder det, at man kvit og frit kan hente programmet. At man kan hente programmet gratis, gør naturligvis ikke handlingen lovlig, og download samt deling af ulovlige filer er strafbart i de fleste lande.