Guide: Gode mobilråd til ferien

Påskeferien står for døren, og skal du til udlandet, så vær opmærksom på, at det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke er påpasselig med smartphonens internetforbrug.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om du rejser til udlandet, ferierer inden for landets grænser eller nyder påskeferien uden at tage nogle steder, så vil du sandsynligvis have mobiltelefonen med dig. Hvis du bliver i landet, kan du naturligvis fortsætter med at bruge mobilen, som du plejer, men i udlandet skal du fortsat tænke på hvor meget og hvor ofte, du benytter smartphonen. Chokregninger bliver der stadig færre af, men det kan godt blive dyrt at benytte et dansk abonnement i udlandet.

Det gælder i sær om at passe på med at surfe på nettet, når du drager udenlands.

Lokale netværk og taletidskort

Mange hoteller og caféer i udlandet tilbyder adgang til trådløse netværk, og hvis du for eksempel har behov for løbende at uploade feriebilleder til Facebook, så kan det betale sig af bruge disse.

Flere operatører har gjort det billigere – eller mindre dyrt – at bruge datatrafik i EU samt i udvalgte lande uden for fællesskabet. Disse ordninger har dog kapacitetsbegrænsninger, der gør, at du er nødt til at moderere dit forbrug noget så kraftigt.

Læs også: Datapriser i EU falder til en tredjedel

Skal du være et sted over længere tid, så kan det være smart at købe et lokalt taletidskort - »prepaid SIM« - som enten inkluderer en mængde datatrafik eller har en lav pris per megabyte. Tager du en anden smartphone med (evt. den du havde, inden du købte en ny), kan du bruge denne som en slags 3G-router ved at dele internetadgangen. På den måde slipper du for at tage dit danske SIM-kort ud af den mobil, du normalt bruger.

Husk at tjekke opkaldspriserne i det land, du rejser til, på operatørens hjemmeside. Dem finder du som regel under »priser/abonnement i udlandet«.

Slå dataroaming fra

Med et dansk SIM-kort i mobilen er det smart at deaktivere såkaldt dataroaming i udlandet. Dette betyder, at telefonen ikke længere kan bruge mobilnettet til at hente data fra internettet, hvilket for eksempel forhindrer dine apps i automatisk at opdatere sig.

Under Netværk i menuen for telefonens indstillinger (afhænger af operativsystem) kan du slå dataroaming fra. Bemærk at denne indstilling ikke påvirker telefonen, når den er på et Wi-Fi-netværk, hvilket vil sige at synkronisering af e-mails og apps fortsat sker automatisk, så længe du er tilsluttet et trådløst netværk.

Hvis du ikke ønsker at slå dataroaming fuldstændig fra men blot begrænse forbruget, så er det også muligt. Her gælder det for eksempel om at benytte tilpassede mobilsider eller browsere, sørge for at mobilens GPS har forhåndsinstalleret de kort, man skal bruge, samt at benytte eksempelvis Spotify i offlinetilstand.

Ønsker du at være helt sikkert på, at du ikke bruger noget datatrafik overhovedet (her i blandt MMS) så kan du deaktivere brugen af data.

Tag en billigmobil med

Smartphones koster gerne flere tusind kroner, og skal du til steder, hvor telefonen kan blive ekstra udsat – som på stranden – kan det være smart at tage en billig ekstramobil med.

Der findes en række simple mobiltelefoner, der koster under 300 kroner uden abonnement - eller måske du har en gammel mobil liggende i skuffen? Med en billigmobil i reserve slipper du for at bekymre dig om at miste eller ødelægge smartphonen på ferieturen uden at gå glip af muligheden for at komme i kontakt med dem, du rejser med.

Hvis dette er en løsning for dig, så kan det være en god ide at oprette et tvillinge-SIM-kort hos din operatør. Dette koster som regel 50-200 kroner i oprettelse samt 20-30 kroner om måneden, og det gør det muligt at modtage de samme opkald og SMSer som på den primære mobiltelefon.

Læs også: Guide til påskeferien: storbyer og varme

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.