Gravid i livmoder fra en død

Læger i USA vil sætte en livmoder ind i en barnløs kvinde, så hun kan bære sit eget barn.

Udsnit af Leonardo da Vincis studier af fostre. <p><br>Kilde:<a href='http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Leonardo_da_Vinci_Studies_of_Embryos.jpg'>WikimediaCommons</a>.<p>Med tilladelse jf. <a href='http://www.gnu.org/licenses/fdl.html'>GNU Free Documentation</a><br> Fold sammen
Læs mere

Kirurger fra New Yorks Downtown hospital er parate til at foretage den første livmodertransplantation i USA. Donoren vil være en død kvinde, og modtageren af livmoderen skal bruge den til at bære et barn, der er skabt af et af hendes egne æg.

Kirurgerne har udført forsøg på aber, og det sidste halve år har man prøvet at fjerne livmodere fra afdøde donorer. Forsøgene viser ifølge lægerne, at det er fuldt ud muligt at fjerne dette organ i brugbar stand fra en død på samme måde som nyrer, hjerter og levere.

Næste trin er at operere livmoderen ind i en anden kvinde, som på forhånd har fået udtaget æg fra sine æggestokke. Når livmoderen er modtaget af kroppen, vil et befrugtet æg blive anbragt i livmoderen, hvorefter kvinden så forhåbentlig er gravid.

Når barnet er fuldbårent og bragt til verden ved kejsersnit, vil livmoderen blive fjernet igen for at nedbringe risikoen for afstødelse af det fremmede væv i kvindens krop.

Dr Giuseppe Del Priore, som er leder af transplantationsprojektet siger ganske vist til BBC: "Transplantations-medicin er nu blevet så god, at vi kan tillade os at overveje at transplantere ikke-vitale organer."

Modstandere af forsøgene påpeger dog, livmoderen er ekstremt vital for det ufødte barn, som vil dø, hvis den implanterede livmoder bliver afstødt, inden fosteret er levedygtigt.

Antallet af infertile kvinder, der ville kunne bære deres eget barn i en transplanteret livmoder anslås til flere hundrede tusinde alene i USA. Nogle af kvinderne har fået fjernet deres livmoder på grund af sygdom. Andre har muskelknuder eller andre vilkår, som gør det umuligt at fuldføre en graviditet i deres livmoder.

Efter offentliggørelsen af planerne har flere hundrede kvinder henvendt sig til Downtown-hospitalet, skriver BBC. Et halvt hundrede er nu under screening som mulige modtagere.

Der er mindst én gang før gjort forsøg med livmodertransplantation på mennesker. I år 2000 fik en modtager i Saudi Arabien en livmoder indopereret, som dog blev afstødt efter tre måneder.

Svenske forskere publicerede i 2003 et forsøg med mus med implanterede livmodere, som fødte levedygtige unger.

I Sverige mener man dog, at det er bedst at bruge livmodere fra nære slægtninge, fordi det nedbringer risikoen for afstødelse. Svenskerne mener desuden ikke, at det vil være et problem, hvis donor har overstået klimakteriet.

Så det kunne meget vel være kvindens egen mor, der leverer livmoderen - den livmoder som kvinden selv har ligget i engang.

- Efter overgangsalderen har du ingen nytte af din livmoder, og en mor har sikkert intet imod at give den til sin datter, sagde Mats Brännström, docent i gynækologi, dengang til Aftonbladet.

I Danmark vil proceduren formentlig uden videre være ulovlig. Selvom livmoderen ikke nævnes direkte, så står der i § 11 i Lov om kunstig befrugtning at: "Transplantation af æggestokke til en kvinde med det formål at afhjælpe ufrugtbarhed (infertilitet) må ikke finde sted. Det er vanskeligt at forestille sig, at livmodertransplantationer med samme formål vil være tilladt.