Googles ballonhær går i luften

20 internetballoner sendes i december til vejrs i Australien for at afprøve Googles nye metode til at sikre netforbindelser også i fjerntliggende områder.

Heliumballoner i 20 kilometers højde skal skaffe internetadgang de mange steder på Jorden, hvor det i dag ikke er muligt at komme »på«. Illustration: Google Fold sammen
Læs mere

De første 20 balloner i internetgiganten Googles store projekt om at sikre netforbindelser overalt sendes til december op i Australien.

Heliumballonerne skal efter planerne lægge sig i en cirkel rundt om Jorden og løftes af de stratosfæriske vinde. Hver ballon bærer på antenner, som kan sende 4G-lignende signaler fra sin position 20 kilometer oppe ned til området under sig og skal dermed sikre, at man også i utilgængelige eller fjerntliggende områder vil kunne koble sig på nettet. To tredjedele af verdens befolkning står i dag uden internetforbindelse.

Ballonhæren skal også kunne sikre dækning i katastrofeområder, hvor infrastrukturen - navnlig efter naturkatastrofer - ofte er svært beskadiget, hvorfor det kan være svært at sikre ordentlig kommunikation.

100 dages flyvning på solceller

Google afprøvede sit såkaldte »Project Loon« i Christchurch i New Zealand i juni 2013 men udvider det nu betydeligt i det vestlige Queensland i Australien. Det sker i samarbejde med det australske teleselskab Telstra. Telstra skal stå for de jordstationer, som skal kommunikere med ballonerne og sikre, at der er adgang via mobilnettet.

Fra jordstationerne sendes signaler op til ballonerne, som svæver i en række i 20 kilometers højde - altså omkring det dobbelt af et almindeligt passagerflys flyvehøjde. Ballonerne har forbindelse til hinanden, så signalerne kan sendes videre til næste ballon. Hver ballon kan dække et stort område og flyver ved hjælp af solcellepaneler, som kan holde dem i luften på de stratosfæriske vinde i omkring 100 dage.

»Project Loon« har kørt siden midten af 2011 på Google X, som er Googles »hemmelige« laboratorium, der arbejder på og udvikler nye teknologier og blandt andet har barslet med Google Glass-brillerne, hvor man på en mini-skærm i øverste højre hjørne af brillerne kan gå på nettet. Google X står også bag eksperimenterne med førerløse biler.

Google har tidligere meldt ud, at det vil kræve 300-400 balloner at danne ringen rundt om Jorden.