Google vil skubbe piratkopier nedad

Internetgiganten ændrer på sin søgemaskine, så ulovlige film og ulovlig musik ikke når til tops.

Piratkopier af film og musik florerer på nettet. Nu vil Google sørge for, at de bliver lidt sværere at finde. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piratkopier af film og musik skal fremover ikke dukke op på fremtrædende placeringer, når man bruger Google som søgemaskine.

Internetgiganten vil ændre på sin søgemaskine, så piratkopister får sværere ved at trænge igennem med deres kopier, ved at presse ophavsretsbeskyttet materiale nedad i søgelisten.

Det sker konkret ved at ændre på den hemmelige Google-formel, som ligger bag søgningerne på verdens mest anvendte søgemaskine.

Jubel i filmbranchen

Underholdningsbranchen har i flere år presset Google for at få gennemført ændringen. Nu vil klager fra underholdningsselskaber, såkaldte »removal notices« (anmodninger om, at materialet ønskes fjernet), få indflydelse på, hvor højt oppe på resultatlisten et netsted ender, lover Googles vicedirektør på området, Amit Singhal.

Filmbranchen glæder sig over ændringen.

»Vi forventer, at Googles handlinger vil bidrage til at styre forbrugerne i retning mod de myriader af lovlige måder, som man kan tilgå film og TV-shows på online,« siger Michael O'Leary, direktør for filmbrancheforeningen Motion Picture Association of America, til nyhedsbureauet Bloomberg.

4,3 millioner anmodninger på 30 dage

Ifølge Amit Singhal har Google de seneste 30 dage modtaget 4,3 millioner anmodninger om at få fjernet ophavsretsbeskyttet materiale - en kraftig stigning i forhold til de foregående seks måneder. Det er flere hver eneste dag, end der kom i hele 2009.

»Vi vil ikke fjerne nogen sider fra søgeresultaterne, før vi modtager en gyldig ophavsretsmæssig anmodning fra rettighedshaveren,« tilføjer Amit Singhal.

Mellem juli og december 2011 fjernede Google 97 procent af de søgeresultater, som de retmæssige ejere anmodede om.

Læs mere: Se Googles egen opgørelse af anmodninger om at få fjernet ophavsretsmæssigt beskyttet materiale:
http://www.google.com/transparencyreport/removals/copyright/