Google vil også lade droner levere internet

Internetgiganten eksperimenterer allerede med at sende balloner op over fjerne områder for at sikre netforbindelse. Nu vil selskabet også levere internet med droner.

Det er fortsat omkring to tredjedele af verdens befolkning, som ikke har adgang til internettet. Flere teknologiselskaber eksperimenterer med måder at sikre det. Google tester allerede internet fra balloner over fjerne områder - og vil nu også levere internet med droner med opkøbet af virksomheden Titan Aerospace. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google eksperimenterer allerede med at sende balloner op over utilgængelige områder af verden og sikre internetforbindelse her, og nu vil selskabet også levere internet med droner.

Google har opkøbt virksomheden Titan Aerospace, som udvikler soldrevne droner, der skal kunne flyve uafbrudt i årevis.

Internetgiganten oplyser selv ifølge amerikanske Wall Street Journal, at det er tanken, at teknologien kan bruges til at indsamle billeder og tilbyde internetforbindelse i afgrænsede områder.

Google har ikke oplyst prisen for opkøbet af Titan Aerospace, som der har været forlydenderne om, at det sociale netværk Facebook tidligere har forsøgt at opkøbe. 

For nylig annoncerede Facebook-topchefen Mark Zuckerberg da netop også, at selskabet har etableret et udviklingscenter »Connectivity Lab«, som netop eksperimenterer med at sende droner til de områder af verden, hvor der ikke er internetforbindelse i dag.

Det er i dag omkring 2,7 milliarder mennesker, som har adgang til internettet - svarende til cirka 41 procent af verdens befolkning. Med 75 procent har Europa den højeste internetudbredelse, hvorimod det i Afrika blot er 16 procent. Her er der dog ved at ske rigtig meget, takket være udbredelsen af mobiltelefoner. Men 90 procent af de 1,1 milliarder husstande, som står uden netadgang, findes i udviklingslandene.

Flere teknologivirksomheder har sat fokus på at få udbredt adgangen til internettet, og i august stiftede Facebook organisationen Internet.org sammen med en række andre teknologiselskaber som blandt andre Samsung, Nokia, Qualcomm og Ericsson.

Her er formålet at sikre, at der bliver lettere adgang til internettet i udviklingslande og vækstøkonomier rundt om i verden, og målet er at nå ud til fem milliarder mennesker.

Med Titan Aerospace opkøber Google en virksomhed, der udvikler på en teknologi til at sende internet til fjerne områder i verden ved hjælp af droner. Der er ifølge Wall Street Journal tale om en teknologi, der fortsat skal udvikles og skal forbi nogle tekniske forhindringer, men at det forventes, at den også vil kunne anvende til indsamling af billeder, som kan bidrage til Googlemaps-forretningen.

»Det er stadig et tidlig stadie, men atmosfæriske satellitter vil kunne hjælpe med at bringe internetadgang til millioner af mennesker og løse andre problemer som katastrofehjælp i forbindelse med miljøskader og skovødelæggelse,« lyder det i en meddelelse fra Google i flere internationale medier.

På Titan Aerospaces internetside beskriver virksomheden selv, at folket bag er »passionerede« i troen på teknologiens potentiale til at forbedre folks liv - og især atmosfæriske satellitter.

»Det er fortsat et tidligt stadie for den teknologi, vi udvikler, og der er mange måder, hvorpå vi forventer at kunne hjælpe folk - om det er ved at levere internetforbindelse i afgrænsede områder eller ved at hjælpe med at overvåget miljøskader som olieudslip eller skovødelæggelse,« skriver Titan Aerospace-virksomheden, der ser frem til at fortsætte med at forske, teste og designe som en del af Google-familien.

Over for Wall Street Journal meddeler Titan Aerospace, at dronerne kan skabe internethastigheder på op til en gigabit i sekundet, og at det forventes, at kommercielle aktiviteter kan indlede i 2015.

I sommer sendte Google eksempelvis 30 testballoner af sted fra Christchurch i New Zealand med en antenner og computerudstyr samt batterier og solpaneler, som skabte strøm til udstyret.

De skulle skabe forbindelser til internettet, hvor der ellers ingen var - og eksempelvis sikre forbindelse, hvis der skulle opstå naturkatastrofer, som afbryder eksisterende kommunikationslinjer.

Det skete i samarbejde med en mindre testgruppe, som siden er blevet udvidet og ifølge Googles beskrivelse af Project Loon i dag inkluderer en større gruppe af personer fordel på et større areal.