Google vil ændre på Gmail

Bedre overblik på mindre skærme afprøves nu med applikationen Inbox.

Den nye Inbox-applikation kikker ned i Gmail-indbakken og vælger de beskeder ud, som er vigtigst, så man ser dem først på mobilskærmen. Samtidig kan Inbox hente ekstra oplysninger fra nettet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google forsøger sig nu med en ny måde at overskue de omsiggribende mængder af e-mails på, som brugerne af Googles posttjeneste Gmail dagligt kæmper med.

Den nye tjeneste, Inbox, er en ny applikation til at håndtere e-mail, der vel at mærke fungerer adskilt fra den normalt Gmail-applikation. Den er ifølge Google i stand til automatisk at sortere vigtige oplysninger og beskeder, så de ikke drukner i mængden. Dermed kan digitale kvitteringer m.m. sorteres i grupper, så de er nemme at finde, ligesom Inbox, der virker på såvel Android- som iOS-telefoner og -tavle-PCer samt som almindelig nettjeneste, kan analysere sig frem til de vigtigste dele af en e-mail og dermed fremhæve oplysninger som rejseplaner, tidspunkter for begivenheder og billeder. Inbox kan ydermere automatisk hente oplysninger fra andre steder, f.eks. opdaterede flytider, og man kan oprette huskelister.

Løftede pegefingre for privatlivets fred

Mange af funktionerne findes allerede i den traditionelle Gmail, som millioner af mennesker bruger i både den gratis annoncebaserede og i den betalte udgave, og som kan sortere reklamebeskeder ud i et selvstændigt faneblad. Googles egen søgemaskine er indbygget i Gmail og også i Inbox.

Sorteringsfunktionerne kræver selvsagt, at Google læser indholdet af beskederne for at kunne vælge rigtigt. Borgerrettighedsgrupper og andre vagthunde, der er bekymret for privatlivets fred, mener, at Google på den måde indsamler alt for mange personlige oplysninger - noget, Google hele tiden afviser.

Inbox skal ifølge internetgiganten særligt gøre det lettere at finde rundt og få overblik, hvis man tilgår sin e-mail fra en smartphonetelefon, hvis skærme - endnu - er en del mindre end en tavle-PC eller almindelig PC, der lettere lader sig betjene og viser mere ad gangen.

Google begyndte onsdag at sende invitationer ud om, at man kan teste Inbox. Modtagerne kan invitere familie og venner med, og ellers kan man selv kontakte internetgiganten, hvis man vil være med.

Dansk fornyelse blev skrottet

Google har tidligere uden større held forsøgt sig med at ændre på måden at håndtere e-mail på. Det skete gennem Google Wave, der skulle have været fremtidens måde at arbejde med elektronisk post og anden kommunikation på, Google Wave - et projekt, som Lars Rasmussen fandt på sammen med sin storebror Jens. Brødrene havde tidligere opfundet korttjenesten Google Maps.

Google Wave blev lanceret under stor mediebevågenhed i 2009 men blev aldrig den succes, som brødrene forventede. Det var simpelt hen for svært for de fleste at vænne sig til den ændrede tankegang og dermed få overblik over, hvordan kommunikationen flød over skærmen. Lars Rasmussen forlod Google i 2010 til fordel for Facebook, få uger efter at Google besluttede endegyldigt at trække stikket ud af Google Wave.

Gmail-brugere får automatisk 15 gigabyte dataplads med, når de opretter sig.

Gmail-tjenesten stammer fra 2004.