Google undskylder for »Adolf-Hitler-Platz«

En central plads i Berlin havde pludselig taget navneforandring i flere timer på Googles korttjeneste.

Den tyske avis B.Z. nåede at gemme skærmbilledet af den kontroversielle omdøbning af en central plads i Berlin, før den atter fik sit nuværende navn tilbage. Foto: B.Z. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har måttet undskylde offentligt, efter at en af de større pladser i den tyske hovedstad Berlin i flere timer figurerede som »Adolf-Hitler-Platz« på internetgigantens korttjeneste, Google Maps.

Den store rundkørsel rundt om den blå obelisk i det vestlige Charlottenburg-område var på kortet igennem flere timer ikke længere »Theodor-Heuss-Platz« opkaldt efter Tysklands første forbundspræsident fra 1949 til 1959 men havde fået det navn, som vejen bar fra 1933 til 1947, nemlig »Adolf-Hitler-Platz«.

Berlineravisen B.Z. opdagede den pludselige navneændring, som snart skabte gedigen furore.

Google: Undskyld

Google fik snart rettet vejnavnet til Theodor-Heuss-Platz igen men kunne ikke umiddelbart give en forklaring på, hvad der var sket. Senere viste det sig, hvad der var sket.

»For at holde vore kort så akkurate og brugervenlige som muligt bliver alle ændringer, som brugere har foretaget, enten efterprøvet af det frivillige kortfællesskab eller af Google-moderatorer. I dette særlige tilfælde blev ændringen af gadenavnet uforvarende godkendt. Vi rettede fejlen, så snart vi blev gjort opmærksom på den og undskylder for denne fejl,« siger Google-talsmand Lena Wagner til det tyske nyhedsbureau DPA.

Vejen stammer fra begyndelsen af 1900-tallet og blev bygget som »Reichskanzlerplatz« men blev omdøbt efter den nazistiske dikator, kort efter at han havde taget magten i 1933. I 1963 besluttede Berlins bystyre at lade pladsen hylde Theodor Heuss.

2. januar 2014 havde en anonym bruger anført de alternative navne Adolf-Hitler-Platz og Reichskanzlerplatz, som seks dage senere ikke blot blev godkendt af en Google-moderator men også indført som regulære navne på pladsen.