Google-topchef: Skandaløs overvågning

Den omfattende NSA-overvågning af Googles og Yahoos servere er måske ulovlig, siger bestyrelsesformand Eric Schmidt.

Googles bestyrelsesformand, Eric Schmidt, er bestyrtet over nye afsløringer af efterretningstjenesten NSAs massive overvågning. Foto: Bobby Yip, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Googles topchef kalder den amerikanske efterretningstjeneste NSAs overvågning af internetgigantens datacentre for »skandaløs«.

Bestyrelsesformand Eric Schmidt, som frem til sidste år var topchef for Google, siger, at overvågningen er ulovlig, hvis det er sandt, at den har fundet sted, sådan som papirer fra den tidligere efterretningsagent Edward Snowden godtgør det.

»Det er ikke i orden«

»Det er virkeligt skandaløst, at NSA kikker med mellem Googles datacentre, hvis det er sandt. De skridt, som den organisation var villig til at tage uden god dømmekraft for at forfølge sin mission og potentielt overskride folks privatliv - det er ikke i orden,« siger Eric Schmidt i et interview med finansavisen Wall Street Journal under et besøg i Hongkong.

Google har klaget til såvel NSA selv som til USAs præsident Barack Obama og kongresmedlemmer.

Washington Post afslørede i sidste uge, at NSA har aflyttet kommunikationen internt i Google og Yahoo mellem de mange interne servere i selskaberne. Her er datatrafikken ikke krypteret, fordi den netop er intern, hvorimod datatrafikken ind og ud af serverne er krypteret og dermed langt vanskeligere at aflytte.

NSAs udskældte direktør, Keith Alexander, har afvist rapporterne.

»Jeg kan faktuelt sige, at vi ikke har adgang til Google-servere og Yahoo-servere. Vi får det gennem dommerkendelser,« siger han.

Måske ulovligt

Angiveligt har NSA indsamlet oplysninger om henved 320 millioner menneskers telefonsamtaler for at kunne identificere omkring 300 mennesker. Det er sket gennem MUSCULAR-programmet i samarbejde med den britiske efterretningstjeneste GCHQ.

»Det er simpelt hen dårlig offentlig praksis og måske ulovligt. Snowdens afslutninger har hjulpet os til at forstå, at det bestemt er muligt, at der vil komme yderligere afsløringer,« siger Googles Eric Schmidt til avisen.

Det amerikanske senats efterretningskomité godkendte i torsdags lovgivning, som vil stramme kontrollen med den omfattende aflytning og overvågning men tillade den at fortsætte.