Google-teknologi vurderer dine kommentarer: »Det kan redde de sociale mediers demokratiske potentiale«

Kunstig intelligens kan holde øje med debatten på internettet, så medierne kan luge ud i de mest »giftige« kommentarer. Det har stort potentiale for den demokratiske debat, vurderer Institut for Menneskerettigheder, mens ekspert advarer om, at det kan skabe ekkokamre, hvor yderfløjene bliver mere og mere ekstreme.

De sociale medier blev hyldet som en gevinst for demokratiet under det arabiske forår. Men hver anden dansker holder sig væk fra debatten på de sociale medier, der flyder over med personangreb og usaglige kommentarer. Her et billede fra Tahrir-pladsen i 2011, hvor egyptiske demonstranter i høj grad mobiliserede på Facebook. EPA/ANDRE PAIN Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDRE PAIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg synes de ligner langskæggede, langhårede, uvaskede pædofile bøsser i lange kjortler.«

»Dumt folkeparti skal selvfølgelig blande sig i alt.«

»House nigger.«

Alle eksempler på kommentarer, som Berlingske har måttet fjerne i løbet af de sidste par dage fra sin Facebook-side, fordi de overtræder retningslinjerne. Det kan være personangreb, ukonstruktive kommentarer, kommentarer der kan betragtes som injurierende eller kan afspore debatten. Fredag skrev Berlingske, at forskere advarer om, at de sociale medier er ved at smadre demokratiet.

Det skulle ellers have været så godt. Internettet skulle have løftet demokratiet, flyttet det ud til folket, fået flere til at bidrage.

Men sådan er det ikke gået. Snarere end at opmuntre folk til at deltage skræmmer tonen på de sociale medier mange væk. Personangreb, beskyldninger og mudderkastning er hverdag i kommentarsporene på mediernes hjemmeside og i kommentarsporene på Facebook. Hver syvende kommentar er hadefuld, viste en rapport i forrige uge.

Mandag blev en 30-årig mand dømt for en kommentar på Facebook, der opfordrede til at skyde Zenia Stampe.

Det står så slemt til, at hver anden dansker afholder sig fra at deltage i debatten på grund af den hårde tone, ifølge Danmarks Statistik.

Men de sociale mediers iboende demokratiske potentiale kan nu være på vej til at blive forløst. Google-selskabet Jigsaw åbnede i sidste uge for, at alle medier kan få adgang til den nye teknologi »Perspective.«

Ved hjælp af kunstig intelligens, kan Perspective identificere såkaldt »giftige« kommentarer. Det kan hjælpe medierne til at moderere deres hjemmesider og på sigt også deres Facebook-sider. Lige nu fungerer teknologien kun på engelsk, men allerede nu arbejder Google-selskabet på at udvikle teknologien til andre sprog. Selskabet bag har på sin hjemmeside åbnet for, at alle kan skrive en kommentar på engelsk, hvis »giftighed« så bliver vurderet af teknologien. Prøv selv her.

En gave til den offentlige debat

Hvis teknologien kommer til at fungere på dansk, kan den være en gave til den offentlige debat, vurderer Institut for Menneskerettigheder.

»Mange folk vender i dag ryggen til debatten på de sociale medier. Den her slags teknologi kan være med til at sikre, at det ikke sker. Hvis det virker, så kan det kan være med til at redde det demokratiske potentiale i de sociale medier. Men det skal suppleres af, at der sidder et menneske og tager den endelige beslutning om, om en kommentar skal modereres eller ej,« siger Ask Hesby Krogh, teamleder for ligebehandling hos Institut for Menneskerettigheder.

Instituttets undersøgelse viste, at hver syvende kommentar på DR og TV2s Facebook-spor er hadefuld. Ifølge TV2 er det et stort arbejde at moderere kommentarer på Facebook.

»Det er urealistisk, at vi manuelt kan nå igennem hver enkelt kommentar, i det sekund den bliver skrevet. Derfor er et værktøj som det her så vigtigt. Det er et rigtig godt tiltag, som vi gerne vil gøre brug af, når teknologien er klar til det,« siger Anders Schäffner, Digital Produktchef hos TV2.

The Guardian, New York Times og The Economist er blandt de internationale medier, der allerede har eksperimenteret med teknologien på deres hjemmesider.

Kan skabe ekkokamre

Men det er ikke kun godt, når medier vil moderere og fjerne enkelte, hadefulde kommentarer. Det mener Rasmus Rønlev, der har skrevet en ph.d. om debat på netaviser på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet.

»Det positive i den her slags ny teknologi er, at vi i højere grad kan få de gode argumenter frem i debatterne hos eksempelvis Berlingske og TV2. Men vi risikerer, at skubbe enkelte, dem der skriver meget hårdt og personligt, ud af den offentlige debat og ind i nogle lukkede foras. Der kan de så sidde og bekræfte hinanden og, viser forskning, blive mere og mere ekstreme,« siger Rasmus Rønlev.

Et af fundamenterne på nettet som vi kender det i dag er anonymitet. Det, at man kan skrive kommentarer gemt væk bag et alias, har opmuntret folk til at være kreative, åbne og modige. Det siger netværksforsker hos Oxford Internet Institute, Vyacheslaw Polonski. Han ser ikke moderering af debatter med teknologi som løsningen.

»Det er symptom-behandling. Det tager ikke fat i problemets kerne. Det vil bare opmuntre internet-trolls til at blive mere kreative og finde nye måder at omgå teknologien. Samtidig kan det have alvorlige konsekvenser for ytringsfriheden og den digitale kultur af kreativitet, hvis man bruger teknologi til at opdage kommentarer, der skal modereres,« siger Vyacheslaw Polonski.

Institut for Menneskerettigheder forstår bekymringerne:

»Det skal være sådan, at folk kan bruge deres ytringsfrihed. Det er vigtigt, at vi ikke indfører for hård moderering. Der skal ikke være holdningskontrol. Det handler om at skabe et klima, hvor alle kan være med. Men medierne har en særlig rolle, hvor de vælger, hvad de vil bringe, og hvad der skal redigeres eller modereres. Det har de altid haft,« siger Ask Hesby.

For TV2 er det vigtigt, at det altid er et menneske, der sidder med den endelige beslutning. De er positivt stemte overfor en løsning, hvor teknologien kan bruges til at opdage giftige kommentarer. Efterfølgende kan mediets egne ansatte bestemme, om en kommentar skal skjules, modereres, eller om den må blive stående.

»Jeg er enig med Rasmus Rønlev i, at det er et problem, hvis nogle mennesker bliver udelukket fra den offentlige debat. Derfor er det vigtigt, at der altid skal være et menneske ind over selve beslutningen. Det, at nogle kan blive udelukket, er altid faren, når man vil moderere. Men det er samtidig et vigtigt fokusområde for os at få løftet debatniveauet,« siger Anders Schäffner.

Teknologien er endnu ikke klar til at fungere på dansk. Men den har et stort potentiale for de danske medier, hvis det kommer dertil, fordi det er et stort arbejde at moderere alle kommentarer manuelt.

Perspektivet er, at vi i fremtiden kan komme til at opleve civiliserede debatter, hvor argumenter træder frem, skrællet for personangreb, så også den tavse halvdel har lyst til at deltage. Men Rasmus Rønlev frygter, at de, hvis kommentarer bliver skrællet fra, vil søge ud i ekkokamre på lukkede foras, hvor de bliver mere og mere ekstreme, fordi deres påstande aldrig bliver afprøvet af det modsatte synspunkt.

»Det er vigtigt, at vi har en vis rummelighed i debatten hos de etablerede medier, så vi ikke i flæng udelukker folk, fordi de ikke holder "den gode tone"« siger Rasmus Rønlev.