Google står til regn af millionbøder

Internetgiganten får tre måneder til at ændre omstridte brugerbetingelser, inden bøderegnen fra EU-landene begynder.

Internetgiganten Googles brugerbetingelser overtræder europæisk lovgivning og skal ændres straks. Arkivfoto: Damien Meyer, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAMIEN MEYER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google får tre måneder til at ændre sine brugerbetingelser, ellers vanker der en bøde for krænkelse af privatlivets fred.

Det har det franske datatilsyn, CNIL, netop meddelt internetgiganten på vegne af EU. Google vil først stå til en bøde på 150.000 euro (1,12 millioner kroner), og hvis internetgiganten ikke gør noget ved sagen, kommer der en ny bøde på 300.000 euro (2,24 millioner kroner) oveni.

Fem lande klar til at følge trop

Datatilsynet har i et år gransket Googles brugerbetingelser i tæt samarbejde med kollegaerne i Storbritannien, Tyskland, Italien, Holland og Spanien, som alle står klar med lignende bøder. Det oplyser præsidenten for CNIL, Isabelle Falque-Pierrotin.

Google ændrede 1. marts 2012 de bestemmelser, som brugerne skal acceptere, når de anvender Googles mange tjenester. Ifølge Google selv sker det for at gøre det lettere for folk at bruge flere tjenester, men kritikere hævder, at Google dermed for første gang får mulighed for at samkøre brugerdata på tværs af omkring 60 tjenester, hvilket ikke hidtil har været muligt.

Og det strider mod europæiske regler om beskyttelse af privatlivets fred.

Overvågningsskandale i USA trækker spor

Isabelle Falque-Pierrotin siger, at overvågningsskandalen i USA, hvor efterretningstjenesterne gennem PRISM-overvågningsprogrammet har fået adgang til at kikke med hos alle internetgiganterne, kun har understreget behovet for klarhed og gennemsigtighed, så folk ved, hvad der sker med de data, som de lægger i hænderne på nettjenester, som de bruger.

Frem for alt er datatilsynene bekymret over, hvordan Google sætter anonyme data fra brugernes færd på Internet sammen med sine egne tjenester for at kunne målrette reklamer. Det skal stå helt klart, hvad Google rent faktisk gør med folks data, så de har en mulighed for at fravælge at bruge Google-tjenester.

Endnu er det ikke muligt at pålægge Google EU-dækkende sanktioner. Dette skal ske land for land, men EU-Kommissionen er sammen med Europaparlamentet i gang med at opdatere databeskyttelsesdirektivet, så det vil gælde for samtlige 27 EU-lande, og hvor et væsentligt element i opdateringen er »retten til at blive glemt«, altså at man kan være sikker på, at alle ens data faktisk slettes, når man beslutter ikke længere at bruge en nettjeneste.

Google kæmper i forvejen med flere sager om konkurrenceforvridning, som EU-Kommissionen har taget fat i. Det gælder både for Googles søgemaskine og for den måde, som Googles mobilstyresystem Android fungerer på.

De 150.000 euro er maksimumbeløbet, som det franske datatilsyn kan udskrive bøder på. I Spanien er maksimumgrænsen en million euro.

Opdatering kl. 12.45: Omregningen af euro til kroner er rettet fra "milliarder" til "millioner".