Google søger i dit liv

Søgemaskinen får nu en omfattende opdatering og vil fremover præsentere dig for søgeresultater, der tilpasses hvem du er og ikke mindst, hvem du er venner med.

Googles søgemaskine vil fremover præsentere dig for søgeresultater fra det sociale netværk, Google+ Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke hver dag at Google skruer på knapperne på sin søgemaskine - men hvis du har en Google-konto, vil du i de kommende dage kunne opleve en bunke forandringer, der er ganske omfattende.

Nu begynder Google nemlig at søge i dine egne data, som du har lagt ind på Googles sociale netværk, Google Plus.

Når du søger efter noget, vil du fra nu af få præsenteret søgeresultater fra både den almindelige søgemaskine, som du kender - og så fra hvad dine venner på Google Plus har valgt at dele i form af billeder, videoer, links og meget andet.

Privatlivet opretholdes

Ved første øjekast kan funktionen virke ganske skræmmende - men Google forsikrer, at ændringerne ikke betyder, at alle pludselig får adgang til dine data. Tværtimod kræver brugen af de nye funktioner, at du er logget ind på din Google-konto i forvejen - og i øvrigt også, at du kun søger på engelsk.

Social søgning er ikke et nyt fænomen, og det er heller ikke nogen overraskelse, at Google nu melder klar med det. Tværtimod har det hele tiden været åbenbart, at en af ideerne med Google Plus netop er at trække et socialt lag hen over selskabets øvrige produkter, så søgninger netop bliver mere personlige.

Google har allerede nu integreret sit sociale netværk dybt i den nye udgave af Android til mobiltelefoner, og har ligeledes integreret den sociale tjeneste i musikbutikken Google Music, der dog ikke er tilgængelig i Danmark.

+1

På samme vis forsøger Google at få alverdens websites til at bruge +1-knappen, der minder om Facebooks "synes godt om"-knap. Via +1 deler man ting på Google Plus - og det er blandt andet disse data, der danner grundlag for de nye søgemaskinefunktioner.

Tanken er, at de fleste mennesker vil vælge venner, de deler interesser med - og at vennernes aktiviteter derfor ofte vil være væsentligt mere relevante i dine søgeresultater, end hvad Google i øvrigt er i stand til at regne ud.

Tysk hattemode

Eller kort sagt: hvis dine venner interesserer sig for, og deler mange artikler om, hattemoden i Tyskland i efterkrigstiden, vil du få deres delte artikler og billeder præsenteret, når du søger efter netop dette ganske særlige fænomen. Dermed har dine venner i praksis hjulpet Google med at finde de ting, du leder efter.

Selv om ændringerne i Googles søgninger er ganske omfattende, er tendensen generelt, at nettet løbende bliver et mere socialt sted at være. Det er netværk som MySpace, Facebook og Twitter, der har banet vejen for en række sociale tiltag, mens tjenester som Pinterest og Path - der begge beskæftiger sig med social deling - tegner sig for nogle af de mere nyskabende tiltag inden for den sociale verden.

Selv om du i fremtiden vil kunne blive præsenteret for sociale søgeresultater fra Googles eget sociale netværk, er der dog ikke umiddelbart udsigt til, at Google vil tilbyde samme service til dem, der bruger Facebooks eller Twitters sociale tilbud.

Dermed ryger Facebook-delt indhold i skammekrogen på Googles søgemaskine. Overfor Searchengineland.com erklærer Google dog, at det skyldes at Facebook ikke vil give Google adgang til at søge i Facebookprofilerne.

Knagen i krogene

Allerede kort efter lanceringen af de nye søgeresultater, begyndte der at opstå mislyde rundt omkring i krogene på nettet. Google er løbende under skarp overvågning for monopolistisk adfærd fordi selskabet er så dominerende på søgemaskinefronten - og der spekuleres således i, om Google kan få problemer, når selskabet bruger søgemaskinen til at fremme sit eget sociale netværk, men ikke andres.

Tidligere har eksempelvis Microsoft måttet indkassere en syngende juridisk lussing for at bruge en dominerende position på computerstyresystemet Windows til at fremme browseren Internet Explorer på bekostninger af konkurrenterne.

Foreløbig har Google nøjedes med at svare, at selskabet er åbne overfor samarbejder om at inkludere søgninger andres sociale netværk, hvis de blot lader Google gøre det