Google sletter de første søgeresultater

Titusinder har krævet at få fjernet henvisninger fra Google-søgninger til forældede oplysninger. Nu bliver de første slettet som led i »retten til at blive glemt«.

Google noterer nu nederst på sin resultatliste, at visse resultater kan være fjernet efter EU-Domstolens afgørelse. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetgiganten Google er begyndt at fjerne visse søgeresultater på baggrund af EU-Domstolens afgørelse af, at man har ret til at få slettet forældede, personlige oplysninger hos søgemaskinerne.

EU-Domstolen beordrede 13. maj Google til at fjerne henvisninger til en 15 år gammel avisartikel om en spaniers tvangsauktioner. Retten lagde vægt på, at søgemaskiner som Google er i stand til at danne et langt mere omfattende billede af folk, end man ellers vil kunne.

Google lagde 30. maj et skema ud, som man kan bruge, hvis man ønsker søgeresultater fjernet. På de første fire dage modtog Google 41.000 henvendelser. De skal behandles individuelt og manuelt af Googles jurister, og hvis Google nægter at følge anmodningen, kan man gå til Datatilsynet med sit krav.

Ingen dansk opgørelse

Der foreligger ingen særlig opgørelse for, hvor mange anmodninger der er kommet fra Danmark, oplyser Googles danske pressechef Christine Sørensen. Hun vil dog ikke udelukke, at Google snart vil offentliggøre en landestatistik.

»Man får en mail, hvis ens anmodning om at få et link fjernet bliver efterkommet. Det vil dog mere øjnefaldende, at vi skriver det på resultatsiden,« siger Christine Sørensen.

Her gør Google nemlig nederst opmærksom på, at visse resultater kan være slettet:

»Nogle resultater kan være fjernet i henhold til databeskyttelseslovgivningen i Europa,« står der.

Originalmaterialet forsvinder ikke

Det er kun henvisningerne i Googles søgeresultater, som bliver fjernet, ikke selve originalmaterialet, som retten ikke har forholdt sig til. Det må man så selv finde på anden vis. Desuden gælder sletningerne kun for europæere. Når man taster en Google-adresse ind, undersøger Google, fra hvilket land ens IP-adresse - en slags CPR-nummer for computeren - kommer, og viser derefter Google-siden på det sprog, som man forventes at bruge. Man vil altså stadig kunne finde og læse dokumenterne, hvis man søger på Google fra et land uden for Europa.

Google klarer omkring 90 procent af alle internetsøgninger i Europa, hvilket også var medvirkende til rettens afgørelse.

EU-Kommissionen er sammen med Europaparlamentet i gang med en omfattende opdatering og opstramning af reglerne for privatlivets fred, så de desuden ensrettes i alle nu 28 EU-lande. I de nye regler forekommer »retten til at blive glemt«, nemlig at man har reel mulighed for at få slettet sin historik og sine brugerdata på nettet.

Læs mere: Googles formular til at få fjernet indhold

Googles formular til at få fjernet indhold