Google skyder milliarder i finsk datacenter

Skulderklap til Finland, der slås med eftervirkningerne af Nokias fald fra tinderne.

Google købte i 2009 en tidligere papirmølle i Hamina i Finland og har i dag et datacenter her, som nu får tilført mange milliarder kroner ekstra. Arkivfoto fra oktober 2012: Google/EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: GOOGLE HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google vil over de næste par år skyde endnu over tre milliarder kroner i sit datacenter i Finland.

Internetgigantens investering på 450 millioner euro eller 3,35 milliarder kroner i datacenteret i det sydlige Finland vil bidrage væsentligt til væksten i Finland, som slås med eftervirkningerne af Nokias fald fra mobiltinderne og nu også problemer i papir- og stålbrancherne.

Datacenteret ligger i papirproducenten Stora Ensos tidligere papirmølle i Hamina. Google købte papirmøllen i 2009 og har siden gjort den til et af de mest effektive datacentre, fordi man dér kan udnytte Finlands naturlige reserver af køligt havvand til at nedkøle de kæmpe store servere.

Nokia købt af Microsoft

Tilsvarende har Facebook bygget et datacenter i den nordsvenske by Luleå, hvor temperaturerne også er lave og dermed naturligt kan holde varmen nede i datacenteret, så der ikke skal bruges store summer på energi til afkøling.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har datacenteret i Hamina nu omkring 125 ansatte, et tal, der vil blive større.

Google har 13 datacentre i verden.

Den amerikanske softwaregigant Microsoft meddelte i begyndelsen af september, at selskabet vil købe Nokias mobildivision for 40,5 milliarder kroner. Nokia og Microsoft arbejder i forvejen tæt sammen om at producere smartphonetelefoner med styresystemet Windows Phone. Microsoft har lovet, at mobildivisionen forbliver i Finland, hvor den tilbageværende del af Nokia, nemlig afdelingen for netværksudstyr, som er verdens tredjestørste efter svenske Ericsson og kinesiske Huawei, fortsætter.