Google skruer op for Gmail-krypering

Internetselskabet Google har nu indført kryptering af alle beskeder i Gmail-systemet, når de bliver sendt mellem selskabets interne servere. Det sker som modtræk til de tidligere overvågningsafsløringer.

Google har øget krypteringen af udveksling af beskeder i Gmailsystemet, så alle mail er krypteret, når de bevæger sig mellem selskabets interne servere. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internetselskabet Google har skruet op for krypteringen af de email, som brugerne af selskabets mailsystem Gmail sender og modtager. Hver enkelt e-mail, som bliver sendt eller modtaget, bliver nu også krypteret, når de bevæger sig gennem selskabets interne netværk.

Det sker efter afsløringerne af overvågningsskandalen, som begyndte sidste sommer i USA, og skal sikre, at ingen kan få adgang til indholdet i de e-mail, som brugerne af Gmail-systemet sender og modtager, når de bliver flyttet mellem Googles servere. Det skriver amerikanske Wall Street Journal, der henviser til, at Google i 2010 indførte kryptering som standardindstilling for de beskeder, som bliver sendt mellem brugerens webbrowser og Googles servere.

Sikring mod hackere

Det blev gjort for at sikre, at hackere og andre uindbudte ikke kunne opsnappe indholdet, når brugernes endte emails fra deres webbrowser til Googles servere. Med den øgede kryptering skal samme sikkerhed gælde for trafikken mellem Googles interne netværk mellem servere, skriver Wall Street Journal. 

Hertil forklarer en talsmand fra Google, at det er en del af en øget indsats for at sikre forbindelserne mellem selskabets datacentre og et træk mod afsløringerne af overvågningsskandalen sidste år, hvor det i første omgang kom frem, at de amerikanske efterretningsmyndigheder havde adgang til e-mails, dokumenter, videochat og fotografier og lignende, som ligger lagret hos flere af USAs største internetselskaber.

Senere blev det ligeledes afsløret, at den interne kommunikation hos de amerikanske internetselskaber Google og Yahoo mellem de mange interne servere i selskaberne også blev aflyttet.

Topprioritet siden afsløringer

»Ændringerne betyder, at ingen kan lytte med på dine beskeder, når de bevæger sig mellem dig og Gmails servere, uanset om du bruger et offentligt, trådløst net eller logger ind fra din computer, telefon eller tavlecomputer. Derudover er hver enkelt email, man sender, - 100 procent af dem - krypteret, når de bevæger sig internt. Det sikrer, at ens beskeder er sikre, ikke alene når de bevæger sig mellem én selv og Gmails servere, men også når de bevæger sig mellem Googles datacentre, som er noget, vi har haft som topprioritet siden sidste sommers afsløringer,« skriver Nicolas Lidzborski, der er ansvarlig for sikkerhedsudviklingen til for Gmail-sikkerhed i en indlæg på Googles officielle blog.

Google har tilbudt brugerne af selskabets e-mailtjeneste Gmail at sende krypterede meddelelser siden juli 2008 og fra begyndelsen af 2010 indførte det som en standard i Gmail-tjenesten.

Allerede i efteråret meddelte Google overfor amerikanske Washington Post, at selskabets nye krypteringsinitiativer, der oprindeligt blev vedtaget i 2012, var blevet fremskyndet i sommer for at gøre det langt vanskeligere for efterretningstjenester at tilkæmpe sig adgang til data.

Kryptering har også været en af reaktionerne på overvågningsskandalen fra internetselskabet Yahoo, der i efteråret annoncerede, at selskabet ville tilføje kryptering til alle selskabets tjenester for at tackle den frygt, der har bredt sig i kølvandet på afsløringerne af den omfattende overvågning - og afsløringer af, at også den interne kommunikation i Google og Yahoo skulle være blevet aflyttet.

»Meget vanskeligt for NSA«

Joseph Hall, som er teknologidirektør i Center for Democracy and Technology, vil ikke over for nyhedsbureauet Reuters kalde krypteringen for »NSA-sikker, men jeg tror, at hvad Google forsøger at gøre, er at sikre, at de kommer ind gennem hoveddøren og ikke bagdøren«. Han mener, at Googles forstærkning af sikkerheden »vil gøre det meget vanskeligt« for NSA og andre at kunne følge direkte med i datatrafikken.

Teknologiselskaberne er på stribe begyndt at offentliggøre, hvor mange henvendelser de får fra myndighederne om at udlevere brugernes data. Senest har ejeren af USAs største kabel-TV-selskab og NBC Universal, Comcast, offentliggjort, at det i 2013 fik 24.698 henvendelser om at få udleveret kundedata. Heraf kom mellem nul og 999 sin følge af »Foreign Intelligence Surveillance Court«, en hemmelig domstol, hvis afgørelser også er hemmelige. Internetselskaber skal forsinke offentliggørelsen af disse oplysninger i mindst seks måneder og må kun offentliggøre antallet i store intervaller.

Google-topchef: En trussel mod demokratiet

Googles topchef og medstifter, Larry Page, kaldte forleden den omfattende, amerikanske spionage for en trussel mod demokratiet.

»Der er utroligt skuffende, at regeringen i hemmelighed gjorde alt dette uden at fortælle os om det. Vi er nødt til at have en debat om det, ellers kan vi ikke have et fungerende demokrati. Det er ikke muligt. Det er trist, at Google skal beskytte dig og vores brugere mod en regering, som gør hemmelige ting, som ingen kender til. Det giver overhovedet ingen mening,« sagde han.