»Google-skat« granskes yderligere

Den tyske forbundsdag drøftede hele natten krav om, at Google skal betale, hvis der vises artikler fra tyske medier på søgemaskinen.

De tyske aviser kræver betaling af Google og andre søgemaskiner, der viser deres artikler. Arkivfoto: Stephanie Pilick, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske Bundestag har bedt et hold af eksperter se på forslaget om at indføre en særlig »Google-skat« på nyhedsartikler og avisfotografier, som dukker op i Googles - og andres - søgemaskiner.

De tyske udgivere har, som deres franske kollegaer, presset på for at få standset, hvad de betragter som Googles nassen på deres arbejde, ved at søgemaskinerne plukker nyhedsartikler og stiller dem til rådighed for alle, hvorved medierne selv går glip af trafikken og - i værste fald - de indtægter, som følger med fra annoncer og tilsvarende, der vises omkring artiklerne.

Det tyske parlament begyndte kort før midnat, natten til fredag, en debat om sagen og valgte senere på natten at sende spørgsmålet videre til den juridiske komité for at få belyst tvivlsspørgsmål yderligere.

Google-kampagne

Der foreligger intet om, hvornår komitéen melder tilbage.

Google indledte tirsdag en kampagne mod den tyske lov, som vil kræve, at søgemaskinerne skal betale et beløb til udgiverne, hver gang artikler vises i søgningerne som andet end blot et link til siden, hvor man selv kan læse dem. »Forsvar dit net« hedder overskriften på Google-kampagnen. I et filmklip advarer Google om, at »gennem flere end ti år har du kunne finde, hvad du ledte efter«, men at den nye lov »vil ændre helt på dette«.

I Frankrig kører en tilsvarende debat. Heller ikke her er der udsigt til nogen klar beslutning inden for den nærmeste fremtid.