Google-reklamer er diskriminerende

Reklamer fra Googles søgemaskine diskriminerer mod navne med afroamerikansk klang, viser ny rapport.

AFP PHOTO/Kimihiro Hoshino Fold sammen
Læs mere

Der har sneget sig racistiske tilbøjeligheder ind i Googles intelligente reklamealgoritmer - og det er formentlig sket helt uden menneskelig indblanding. Det viser en rapport af forskeren Latanya Sweeney fra Harvard University.

Hun har på Google søgt på 2.184 navne, der typisk forbindes med henholdsvis afroamerikanere og hvide, og fundet ud af, at reklamerne ved søgninger på afroamerikanske navne ofte forbindes med en plettet straffeattest.

Ifølge forskeren selv, kan undersøgelsen afspejle en racistisk tendens i samfundet.

Racistiske reklamer

Det er normalt i den amerikanske version af Googles søgemaskine, at søgninger på navne afføder reklamer for blandt andet personregistre eller telefonbøger. Men for navne som Aaliyah, DeShawn, Keisha og Jamal er der 25 procent større chance for, at reklamerne linker til internetsiden instantcheckmate.com. På siden kan man se, hvor mange gange en bestemt person er blevet arresteret.

Desuden genererer de afroamerikanske navne ofte et "arrested?" i reklamen, hvilket ikke er tilfældet for navne som Amy, Matthew og Jill. I stedet for "Looking for Jill Foley?" kan der således for eksempel stå "Latanya Farrell, Arrested?".

Google selv afviser at udøve diskriminering.

»Vi har en politik, der forbyder reklamer rettet imod bestemte organisationer, personer eller grupper,« oplyser Google i en meddelelse til BBC.

De understreger dog, at det er op til annoncørerne selv at bestemme, hvilke ord, der trigger deres reklamer.

Samfundets egne fordomme

Der findes ingen endegyldig konklusion på, hvorfor reklamerne i undersøgelsen diskriminerer på baggrund af de enkelte navne.

Latanya Sweeney siger dog til BBC, at en sandsynlig forklaring kan findes i Googles intelligente algoritmer - og dermed i internetbrugerne og deres vaner. Og således kan det meget vel være samfundets egne fordomme, der kommer til udtryk i undersøgelsen.

»Med tiden, når folk vælger at klikke på den ene eller anden version af reklamen, ændrer forholdet sig,« siger professor Sweeney til BBC.