Google opdaterer hemmeligt sin søgemaskine

Flere og flere skriver hele spørgsmål ind i søgefeltet, så søgemaskinen skal nu kunne forstå mere end blot ord. Ny, hemmelig formel blev indført for en måned siden.

Google fejrer 27. september sin 15-års fødselsdag og har samtidig hemmeligt opdateret sin søgemaskine. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er blevet justeret på knapper og håndtag i maskinrummet hos internetgiganten Google, så søgemaskinen bedre kan håndtere de stadig mere komplekse forespørgsler.

Det er Googles hemmelige formel, søgealgoritmen, som i al hemmelighed for en måned siden blev opdateret, kunne Google-direktør for søgninger, Amit Singhal, fortælle torsdag.

»Kolibri« - eller på engelsk »Hummingbird« - er Googles interne kodenavn for algoritmen, der håndterer en meget stor del af alle internetsøgninger i verden, omkring to tredjedele. Hvad der præcis er blevet ændret, er en fabrikshemmelighed, men det er den største ændring af Googles søgemaskine, siden måden af indeksere netsteder på blev ændret for tre år siden.

Ikke kun et spørgsmål om ord

Amit Singhal anslår, at den nylige ændring vil påvirke omkring 90 procent af Google-søgningerne. »Hummingbird« gør søgemaskinen bedre til at håndtere meninger og koncepter i stedet for blot ord. Det er nødvendigt, fordi flere og flere søgninger ikke blot er ord men hele sætninger eller spørgsmål.

Fordi en så stor del af internettrafikken styres af Google-søgeresultaterne, betyder enhver ændring meget for rangeringen af netstederne. Netsteder, der tidligere landede højt blandt søgeresultaterne, kan nu være rykket ned, og det kan få nogen til at investere flere annoncekroner hos Google for alligevel at blive set.

Google tjener størstedelen af sine penge fra netop annoncer. Omsætningen ventes i år at runde 60 milliarder dollars.

15 års fødselsdag

Ændringerne har ikke medført klager og ser derfor ikke ud til at have ændret betydeligt på ranglisten. Ved seneste ændring for tre år siden, dengang under kodenavnet »Caffeine«, var der megen offentlig ballade.

Google blev stiftet netop i dag, 27. september, i 1998 i Susan Wojcickis garage i Menlo Park i Californien på den amerikanske vestkyst af Larry Page, der i dag er Googles topchef, og Sergej Brin. Susan Wojcicki er ansat hos Google og er Sergej Brins svigerinde. Hun solgte i 2006 sit hjem til Google. Det fungerer i dag som museum.

Dengang betalte Larry Page og Sergej Brin 1.700 dollars om måneden for at leje garagen og et soveværelse.